Ezúttal a horvátok igázták le a törököket

Végig jobban játszottak a délszlávok, és megérdemelten győzték le Fatih Terim tanítványait.
Hirdetés

Visszavágtak a horvátok a törököknek a 2008-as Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért: a franciaországi Eb D csoportjának első, vasárnap délutáni mérkőzésén Luka Modric góljával 1-0-ra felülmúlták Turanékat.

Nem totojáztak a csapatok, azonnal egymásnak estek, amolyan igazi déli temperamentummal, és ez a második percben máris gólhelyzetet eredményezett: egy ellentámadás végén balról Srna tálalt Rakitic elé, aki épp hogy a hosszú alsó mellé pörgetett.

Az iram a továbbiakban sem csökkent, gólhelyzet azonban nemigen adódott. A legközelebb Rakitic állt hozzá, aki a török 16-oson belül Srna beadása után fejelt a kapu irányába, de az egyik török védőt találta el.

A horvátok a továbbiakban is fölényben játszottak, ez azonban igazi gólveszélyt a továbbiakban sem eredményezett. Perisic baloldali elfutása utáni beívelését követően Brozovic magasan az égbe fejelte a labdát, majd hasonlóan eredményesen járt el Srna mások oldalról jövő passzát követően is.

A horvátok javára szólhat ugyanakkor, hogy a törökök viszont még ilyen helyzetekig sem jutottak.

A délszláv együttes viszont tovább nyomott: Badej már egész jól célzott, a kapu közepe felé tartó lövését viszont Volkan könnyedén megfogta.

Aztán a 29. percben a törökök egy kontra végén majdnem vezetést szereztek: Gönül beadását Tosun fejelte kapura hat méterről, a horvát kapus azonban résen volt.

Ha gólhelyzetben nem is, az ellenfél leamortizálásában jeleskedtek a törökök: Tosun egy légi párbaj során úgy fejbe könyökölte Corlukát, hogy a horvátnak fölrepedt a fejbőre. Az akció nyomán a török sárga lapot,a horvát pedig egy turbánt kapott.

Aztán a horvátok góllal álltak bosszút: kevéssel az első félidő vége előtt egy szöglet után a törökök középre szabadítottak fel, a Real Madrid sztárja, Modric pedig 22 méterről jobbal, kapásból kilőtte Volkan kapujának jobb alsó sarkát.

A második félidőt egy petárda robbanása vezette föl a török szurkolótábor előtt, jelezve, hogy a francia biztonsági rendszer a fokozott terrorveszély ellenére sem kijátszhatatlan, emellett viszont a törökök is kirobbanóbb formát mutattak: a Fatih Terim által a szünetben becserélt Sen bombája majdnem utat talált a horvát kapuba.

A horvátok kapufával válaszoltak: Rakitic szerzett labdát a középpályán, és gyönyörű szólóval vágtatott végig a török térfélen, ám a kaputól 20 méterre buktatták. A szabadrúgást Rna a felső lécre vágta. Nem sokkal később újabb óriási helyzetet hagyott ki: egy támadás után a kipattanó labda a tizenhatos bal oldalán üresen álló játékoshoz került, aki senkitől sem zavartatva ballal, laposan mellé lőtt, majd Brozovicon volt a sor, hogy kihagyjon egy kedvező helyzetet – ő a változatosság kedvéért a kapu fölé lőtt.

Hirdetés

Fatih Terim cserékkel próbálta fölfrissíteni a törököket, de – bár megpróbáltak támadni – igazi helyzethez nem jutottak.

Cserében a másik oldalon Perisic Mandzukic beadása után újabb felső lécet fejelt.

A törökök továbbra sem tudtak gólveszélyt teremteni, Erkin közeli szabadrúgása is a horvát kapus kezében landolt. Erre válaszként Perisic került ziccerbe, amit azonban Volkan jól kifutva hárított.

A végén a törökök megpróbáltak kiharcolni az egyenlítést, de erre az ötperces hosszabbítás sem volt elég, így a végig látványosabban és szebben játszó horvátok megérdemelten húzták be a győzelmet.

 

 

D csoport, 1. forduló:
Horvátország-Törökország 1-0 (1-0)
Párizs, Parc des Princes, 42 ezer néző, v: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerző: Modric (42.)
sárga lap: Strinic (80.), illetve Tosun (31.), Balta (48.), Sen (91.)

Horvátország:
Subasic – Srna, Corluka, Vida, Strinic – Modric, Badelj, Brozovic, Rakitic (Schildenfeld, 90.), Perisic (Kramaric, 86.) – Mandzukic (Pjaca, 93.)

Törökország:
Babacan – Gönül, Topal, Balta, Erkin – Tufan, Inan – Özyakup (Sen, a szünetben), Calhanoglu, Tosun (Mor, 69.) – Turan (Yilmaz, 65.)
 

Hirdetés