Véres merénylet Izraelben

Tel-Avivban kezdtek lövöldözni, több halott van.
Hirdetés

Négy ember meghalt, többen megsebesültek szerdán Tel-Aviv központjában egy lövöldözésben.

Két ismeretlen fegyveres a város egyik kávézókkal és éttermekkel zsúfolt negyedében, a védelmi minisztérium épületének közelében kezdett lövöldözni, kilenc ember megsebesült, hárman közülük a kórházban belehaltak sérüléseikbe.

A kórházi jelentések szerint egy sebesült válságos, négy súlyos állapotban van, ketten közepes, ugyancsak ketten könnyebb lőtt sérülést szenvedtek. Az egyik közepesen súlyos sérült az egyik merénylő. Rajtuk kívül többeket sokkos állapotuk miatt is ápolnak.     

A katonai rádió jelentése szerint a merénylők először a város szívében lévő Szaróna szórakozónegyedben nyitottak tüzet a járókelőkre, sokakat megsebesítettek, többeket súlyosan.

A tetteseket üldözni kezdték, mire az egyik lövöldöző a helyi művészmozi-komplexum, a Szinematék felé menekült, és ott is lövéseket adott le.

A helyszínre érkező biztonságiak mindkét fegyverest ártalmatlanná tették,

elfogásuk közben egy rendőr is megsebesült. Kiderült, hogy házilag átalakított Carl Gustav típusú fegyverrel hajtották végre a támadást.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy nem volt előzetes információjuk a Tel-Avivban készülő merényletről. Eleinte a rádió hírei szerint egy harmadik merénylőt is feltételeztek, de később kiderült, hogy ketten követték el az akciót.

A kétnapos moszkvai látogatásáról éppen a merénylet utáni percekben hazatérő Benjámin Netanjahu miniszterelnök a repülőtérről egyenesen a védelmi minisztérium közeli épületébe, a hadsereg főhadiszállására hajtott.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozott választ ígért csütörtök hajnalban a néhány órával korábban elkövetett tel-avivi merényletre, hozzátéve, hogy a biztonsági erők fel fognak kutatni mindenkit, aki segíthette a két palesztin lövöldözőt.

Biztonsági kabinetjének rendkívüli ülése után a kormányfő Avigdor Liberman védelmi és Gilád Erdan közbiztonságért felelős miniszter kíséretében felkereste a négy halálos áldozattal járó szerda éjjeli támadás helyszínét, a Tel-Aviv központjában lévő, Szaróna Market szórakozónegyedet.

Hirdetés

A sajtónak adott nyilatkozatáról a The Times of Israel című angol nyelvű lap számolt be.

„Támadó és védekező lépések sorozatát vitattuk meg, amelyeket meg fogunk tenni, hogy fellépjünk a fegyveres támadások súlyos jelensége ellen. Ez egy kihívás, amelyre meg fogjuk adni a megfelelő választ” – idézte szavait a lap.

„Határozottan és intelligensen fogunk eljárni” – mondta, kilátásba helyezve, hogy

„a rendőrség, a hadsereg és titkosszolgálatok fel fogják kutatni az összes közreműködőt,

akinek köze volt ehhez a gyilkossághoz, hogy elejét vegyék a további támadásoknak.”

A kormányfő nem bocsátkozott részletekbe, annyit azonban elmondott, hogy a hadsereg erői már körbevették a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta falut, ahonnan a merénylet két elkövetője érkezett.

A május végén kinevezett keményvonalas védelmi miniszter, Avigdor Liberman nyilatkozatban szögezte le, hogy Izrael nem kíván belenyugodni a kialakult helyzetbe. „Nem fogjuk elfogadni ezt a helyzetet, és nem bújhatunk ki a felelősségünk alól” – hangoztatta, nyilvánvalóan a palesztin fegyveres támadások nyolc hónapja tartó hullámára utalva.

A Gázai övezetet irányító palesztin iszlamista szervezet, a Hamász és a Ciszjordániát ellenőrző Fatah egyaránt méltatta a tel-avivi támadást, anélkül, hogy felelősséget vállalt volna a négy izraeli civil halálát okozó és további, legalább 18 embert megsebesítő terrorcselekményért. Hivatalos nyilatkozatában a Hamász egyenesen azzal fenyegette meg az izraelieket, hogy a hétfőn kezdődött muzulmán böjti hónap, a ramadán idején „még számos meglepetéssel” szolgál majd nekik.

Hirdetés