Bukik a függetlenségpárti katalán kormány?

A kényszerkoalíció jobb- és baloldali tagjait már eddig is csak az tartotta össze, hogy elszakadnának Spanyolországtól.
Hirdetés

Bizalmi szavazást kér Carles Puigdemont katalán elnök a helyi parlamenttől szeptemberben, mert a törvényhozás nem fogadta el a kormányzat 2016-os költségvetési javaslatát, és a szerdai éjszakába nyúló szavazáson nemcsak az ellenzék voksolt ellene, hanem szövetségese, a Népi Egység (CUP) nevű baloldali függetlenségi párt is.

„A kormány elveszítette a szükséges többséget”, hogy megvalósítsa terveit – értékelte a helyzetet a jobbközép katalán vezető, aki szerint épp azok blokkolták a költségvetést, akiknek a kormány stabilitását kellene biztosítaniuk.

Carles Puigdemont – akiről érdekességképpen megemlíthetjük, hogy felesége, Marcela Topor román – a Catalunya Radiónak adott csütörtöki interjúban azt mondta: nem vállalta volna az elnökséget, ha már az elején tudja, hogy „mutálódhat” az a megállapodás, amely a tisztség megszerzéséhez segítette.

Az elnök nyilvánvalóvá tette azt is, hogy ha az őszi bizalmi szavazáson nem szerzi meg a többség támogatását, akkor Katalóniában ismét parlamenti választásokat kell tartani. (Hat éven belül ez lenne a negyedik szavazás a parlament összetételéről.)

Hirdetés

A költségvetési javaslat bukása lényegében a katalán kormány válságát is jelenti, hiszen a kormányzó nacionalista Junts pel Sí (Együtt az igenért) nevű politikai formáció a balos Népi Egység támogatása nélkül kisebbségben van a katalán törvényhozásban. A két politikai erőt csupán az köti össze, hogy mindketten elszakítanák Katalóniát Spanyolországtól, önálló államot teremtve, egyéb – gazdasági vagy társadalmi – elképzeléseik teljesen eltérőek. Ez a – kezdetektől meglévő – feszültség tetőzött most a költségvetési vitában.

Carles Puigdemont hangsúlyozta: nem mond le arról az elkötelezettségéről, hogy Katalóniát elvigye a függetlenség kapujába. Egy újabb parlamenti választás mindazonáltal felülírhatná az ezzel kapcsolatos korábbi elképzeléseket.
 

Hirdetés