Román film nyerte idén a TIFF-et

Luxusautók, vörös szőnyeg, estélyi ruhák és szmokingok, sőt sztárok: így csillogott a TIFF díjkiosztója.
Hirdetés
Idén is a Kolozsvári Nemzeti Színházban zajlik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díjkiosztó gálája a már bevett mondén külsőségek között. Igyekszünk élőben közvetíteni a gálát azoknak a fanatikus filmrajongóknak, akik lerágják a körmüket izgalmukban, hogy melyik versenyfilmet találta legjobbnak a zsűri, de inkább kihagyták a gáláns tolongást.
 
Azt már a díjkiosztó előtt tudni lehetett, hogy idén Sophia Loren az a nemzetközi díva, aki életműdíjat kap a TIFF-en, a címlapkép a tiszteletére rendezett gálavetítésen készült tegnap a Diákművelődési Ház előtt. A TIFF a román filmgyártásból is évente díjaz egy-egy fontos személyiséget elismerve a teljes pályafutását. Idén ezt a díjat Orosz Lujza kolozsvári színésznő kapja. A kíválósági díj idei nyertese pedig Carmen Galin színésznő.
 

Hirdetés
Az idei legjobb film a TIFF-en
2016-06-04 23:15:00

egy román film lett, Bogdan Mirică Câini (Kutyák) című alkotása. Eddig ha indult román film a TIFF versenyszekciójában, általában be is zsebelte a Transilvania Trófeát. A filmet nem sikerült elcsípni a fesztiválon, de forrásaink szerint egyrészt nagyon jó, másrészt szeptemberben hozzák a mozikba.

Mihai Chirilov, Corina Șuteu és Bogdan Mirică

Mihai Chirilov, Corina Șuteu és Bogdan Mirică | Fotó: TIFF

A 15 ezer eurós fődíjat Corina Șuteu, a kulturális tárca aktuális vezetője adta át Bogdan Miricának, aki a zsűri és a közönség mellett Chirilovnak és Corneliu Porumboiu rendezőnek is megköszönte.

A Kutyák idén Cannes-ban az Un certain regard szekcióban megnyerte a külföldi kritikusok FIPRESCI-díját.

A TIFF zsűrijének indoklása szerint a film nagyszerű alakításokkal, különleges filmes nyelvvel kelt folyamatosan félelemérzetet a nézőben úgy, hogy közben egyszerre abszurd és szórakoztató is.

 

 

Hogy még sok jó filmet készítsen,
2016-06-04 23:06:00

külön a 15. TIFF alkalmából díjazták Cristi Puiu rendezőt. Mihai Chirilov művészeti igazgató a Sieranevada vetítésén kapott nézői reakciókkal és a romániai történelem epizódjainak releváns ábrázolásával indokolta az alkalmi díjat.

 

A legjobb rendező
2016-06-04 23:02:00

idén Avishai Sivan lett Tikkun című alkotásával. A film egy ortodox zsidó család mindennapjainak nyomasztó csendje által kiváltott válságokat festi le nagyon plasztikusan és nagyon sok bibliai utalással. Nem lehet tragédia nélkül megúszni, ha valaki 18. századi haszid akar lenni a 21. századi Izraelben.

 

 

A zsűri különdíja
2016-06-04 22:56:00

idén Izlandra megy, ugyanis Rúnar Rúnarsson felnövésfilmje, a Sparrows (Verebek) kapta 1500 euróval egyetemben.

A vidékre költöztetett frusztrált kamaszt sorra érik a kisebb és nagyobb drámák, a legnagyobbnál és legutolsónál pedig, amelynek elszenvedője egy gyerekkori barátnője, teljesen felnőtt módra hoz meg egy iszonyú súlyos döntést.

 

 

A legjobb alakítást
2016-06-04 22:52:00

David D'Ingeo nyújtotta a De l'ombre il y a (Árnyékos hely) című francia filmben. Ezer euró jár a színészi elismerés mellé.

 

 

A zsűri dicséretében
2016-06-04 22:50:00

egy bolgár film, a Thirst (Szomjúság) részesült. Monika Majdenova és Alexander Benev alkotása.

A legjobb román film
2016-06-04 22:39:00

Gabriel Achim alkotása, az Ultima zi (Az utolsó nap), a díjjal együtt további filmgyártást nyert a Cinelabs Romaniától hatezer euró értékben. Egy férfi utolsó világi napjáról szól egy vidéki kisvárosban, ugyanis elhatározza, hogy szerzetesnek áll, utolsó napját pedig lefilmezi a helyi polgármester.

A rendező felesége utolsó lejét áldozta arra két éve, hogy benevezzék a filmet a román filmalap pályázatára, árult el anyagi kulisszatitkokat Gabriel Achim.

Filmkritikus lett a legjobb kezdő
2016-06-04 22:38:00

A Román Filmnapok debütdíját és ezer eurót a fesztiválújság, az AperiTIFF egyik szerzője, Ion Indolean kapja Discordia című filmjéért.

Meleg srácok vidéken
2016-06-04 22:33:00

Ez a témája a legjobb román rövidiflmnek választott O noapte in Tokoriki (Egy éjszaka Tookorikiben) című kis műremeknek. Mindenkinek melegen ajánljuk, nyelvtől függetlenül élvezhető. 1500 euró üti a rendezőnő, Roxana Stroe markát, tízszer ennyit is megérdemelne.

 

 

A nézők az örömlányokat szerették
2016-06-04 22:25:00

Marina Seresesky filmje, La puerta abierta / A nyitott ajtó kapta a versenyfilmek közül a közönségdíjat. A spanyol film úgy mesél egy társasházban élő örömlányok mindennapi tragédiáiról, hogy a drámai fordulatokba a közönség óhatatlanul bele-belenevet. Egyáltalán nem csoda, hogy ez lett a közönségkedvenc.

Marina Seresesky

A rendezőnő férje és producere társaságában válaszol a nézők kérdéseire a film egyik vetítése után | Fotó: Szabó Tünde

Szent Habakukk!
2016-06-04 22:24:00

Az Árnyak nevű rövidfilmszekció legjobbjává a Saint Frankenstein című filmecskét választották. 500 euró jár a díj mellé.

Neonbika
2016-06-04 22:20:00

Az #Animal szekcióban vetített Boi neon nyeri a külföldi kritikusok FIPRESCI-díját. A filmet Gabriel Mascaro rendezte.

Kiosztják az első díjakat
2016-06-04 22:07:00

A kinti lépcsős fotózkodás után a következő programpont a benti fotózkodás volt, de tíz órára mindenkinek sikerült leülnie. Tudor Giurgiu megköszönte csapatának az elképesztő mennyiségű munkát, amelynek gyümölcseként mi jól érezhettük magunkat.

A legelső díjakat olyan filmek kapják, amelyek még el sem készültek: a TIFF filmes inkubátorának, a Transilvania Pitch Stopnak

  • a forgatókönyvfejlesztésre szánt kétezer euróját Marius Olteanu terve, a Scor alb kapta;
  • a (Post)Productionnak nevezett díjat Grigore Bechet alkotása, az Alive in Moscow kapta.
Megérkezett Sophia Loren
2016-06-04 21:29:00

Sophia Loren

Fotó: TIFF

Tudor Giurgiu vezeti fel a lépcsőn a fehér nadrágkosztümben érkezett dívát. Hosszú lesz az útjuk felfelé, Sophia Loren épp gyorsnyilatkozatot ad a tévének, majd a fesztivál saját videósainak.

Özönlenek a notabilitások
2016-06-04 21:21:00

Nemrég érkezett meg Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes, aki történetesen kolozsvári. Még az elején befutott Marina Seresesky spanyol színésznő és rendező, a legnépszerűbb versenyfilm, La puerta abierta (A nyitott ajtó) rendezője, forgatókönyvírója.

Itt van már Mădălina Ghenea modell, aki átadja Sophia Loren díját, befutottak a Tízen a filmért színészei és színésznői, akiket a TIFF segít át a színpadról a filmvászonra.

Madalina Ghenea

Mădălina Ghenea | Fotó: Oláh Badi Levente

Megérkezett családjával Cristi Puiu is, az egyik legismertebb és legdíjazottabb román rendező. Sieranevada című filmjét – amely múlt hónapban versenyben volt a Cannes-i Aranypálmáért, végül a legjobb forgatókönyv díját nyerte – csütörtökön vetítették a TIFF-en, sajnos csak egyetlen alkalommal.

Vörös, lila, pink
2016-06-04 21:01:00

Tudor Giurgiu, a TIFF elnöke lila zakóra váltotta a megnyitón viselt fehér öltönyét, ez jobban illik a vörös szőnyeghez. A színkeverékbe Cristian Hordilă fesztiválmenedzser egy pink nyakkendőt dobott be a sötétkék zakójához. Ők fogadják a meghívott filmeseket, zsűritagokat, akik folyamatosan érkeznek a színház teljes lépcsőjét beborító szőnyegen.

Mindenkinek kijár a kézfogás, mosoly, közös fotó, és sok meghívott fotózza a lépcső mellett bámészkodó nézőket, sajtósokat.

Mihai Chirilov művészeti igazgató színekben most is meglepően visszafogott, épp csak annyi rajta az extravagancia, amennyi az aranyozott logo a fekete TIFF-pólón.