Udvarhelyi lány filmje nyerte a TIFF helyi versenyét

Erdélyi magyar alvilág rekrutációs módszere a filmvásznon: vér, kokain, erőszak a zetelaki gátnál.
Hirdetés
Simó Ibolya 2011-ben forgatott, de csak tavaly elkészült filmje, a Tökéletes befektetés nyerte a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi, azaz kolozsvári filmek versenyét. Ezzel nemcsak a díjjal járó 1500 eurót kapta meg, hanem azt az 500 eurót is, amelyet az emberkereskedelem ellen küzdő belügyi hatóság ajánlott fel annak a filmnek, amely legmélyebbre ás ebben a témában.
 
A Tökéletes befektetésben pedig jó durván megjelenik az emberkereskedelem: halálra erőszakolt táncosnő, megalázott, kihasznált örömlányok és rabszolgának kinézett, majd betört fiúk a film fő- és mellékszereplői. Mindez a zetelaki gátnál, hogy az ismerős táj még jobban belénk fojtsa a szót. De nem meséljük el, mindenki nézze meg, aki nem látta most vagy a tavalyi Filmtettfeszten.
 
Az Ecsetgyár bearanyozott ecsetdíját a társadalmi kérdések fokozott boncolgatásáért Ana Vijdea Közel-Keleten forgatott „útifilmje”, The Light that Memory Lends to Things nyerte.
 
A versenybe 25 alkotást neveztek be, volt köztül románul, magyarul, angolul és arabul beszélő film is. A döntőbe került 7 rövidfilm a két filmes egyetem, a BBTE, illetve a Sapientia film- és televíziókarára járó, azt elvégző diákok alkotásai voltak, ezeket bő két órán át vetítették szerda este a Művész moziban bő félház előtt. 
 
A díjkiosztó konferansziéjaként fellépő Cristian Hordila fesztiválmenedzser szerint a helyi filmek versenyének színvonala változó, de alapvetően évről évre emelkedik. Idén pedig három kolozsvári vagy itt dolgozó rendező filmjét már nem is ebbe a versenybe nevezték, hanem a holnap kezdődő Román Filmnapokon vetítik.
 

Hirdetés