Iohannis kikéri magának Putyin fenyegetőzéseit

Az elnök felébredt, és válaszolt az oroszoknak rakétavédelem-ügyben.
Hirdetés

Klaus Iohannis szerint Vlagyimir Putyin hétvégi nyilatkozatai alapjaiban elhibázottak, mert a rakétavédelmi rendszernek nincs semmi köze Oroszországhoz. Ellenkezőleg, ezek az alaptalan fenyegetések csak megerősítik, hogy Romániának a NATO biztonsági rendszerével kapcsolatos hozzáállása, Oroszország Fekete-tengeri attitűdjének tekintetében helyes – szögezte le egy, a Fekete-tengeri régió biztonságáról szóló program keddi megnyitóján.

A román elnök ugyanakkor bírálta Oroszországot, amely szerinte agresszív a szomszédaival szemben, és megszegi a nemzetközi jogi normákat a Fekete-tenger övezetének fokozottabb militarizálása által, és ebbe beleértendő a Krím-félsziget törvénytelen elfoglalása is. „Mindezek súlyosan érintették a Fekete-tengeri erőegyensúlyt” – jelentette ki.

Mint ismeretes, Putyin pénteken megfenyegette Romániát és Lengyelországot az Amerikai Egyesült Államok és a NATO rakétavédelmi rendszerének befogadása miatt. Mint utalt rá, az új típusú orosz rakéták akár 400 kilométeres körzetben lévő célpontokat is megsemmisíthetnek. „Románia lakossága egyszerűen nem tudta, mit jelent célkeresztben lenni” – fogalmazott.

Hirdetés