Háromszázan tüntettek Beke és Szőcs mellett

Azt követelték, hogy engedjék szabadon a merényletkísérlettel vádolt fiatalokat.
Hirdetés

Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobornál tüntettek vasárnap délután mintegy háromszázan a merényletkísérlettel vádolt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon engedéséért. A szolidaritási megmozdulást a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Minta ifjúsági szervezet rendezte. A tüntetésre több székelyföldi településről érkeztek résztvevők.

A mintegy másfél órás tüntetésen a felszólalók tiltakoztak az ellen, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével vádolja Bekét és Szőcsöt, akik fél éve előzetes letartóztatásban vannak. A megmozdulás végén a résztvevők elénekelték a székely és a magyar himnuszt, a tüntetés incidensek nélkül ért véget.

A HVIM és az EMI a múlt héten nyílt levélben szólította fel az Erdélyi Magyar Néppártot, a Magyar Polgári Pártot és az RMDSZ-t, hogy vállaljanak szolidaritást a két fiatallal és vegyenek részt a vasárnapi tüntetésen.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöksége közleményben támogatta az ifjúsági szervezetek tüntetését.

Hirdetés

(fotók: a HVIM Erdély Facebook-oldala)

Hirdetés