Muzulmán gyerek vagy és nem fogsz kezet a tancival?

Bumm, ugrik az 5.000 dolcsis bünti. Tovább is van, mondjuk még?
Hirdetés

Úgy tűnik, a willkommenskultúra itt-ott teret veszít a sarkig nyitott Európában.

Például a csehországi Teplicében. Ami többek közt arról nevezetes, hogy jókat lehet benne fürdőzni. Természetesen a kijelölt helyeken, és a bevett (európai) szokások szerint. Na de az van, hogy az 50.000 lakosú kisvárost évente több ezer muzulmán turista is látogatja, elsősorban kuwaiti illetőségűek. És persze, hogy ez jó, mert a pénznek nincs szaga. Viszont a helybélieknek nem minden tetszik, amit a keleti vendégek magukkal hoznak. Például az sem, hogy a muzulmán fürdőzők teljes öltözetben (már amennyire az öltözet fegyverzetnek minősül) csobbannak be a medencébe.

A lakossági bejelentések nyomán az önkormányzat úgy döntött, brosúrákat készít a muzulmán turisták számára, és elmagyarázza nekik, hogy is kell nekik viselkedni a város nyilvános helyein. És a hab a tortán: a tájékoztató füzeteket a Belügyminisztérium finanszírozza.

A svájci Basel-Landschaft kanton hivatalosságai ennél sokkal komolyabban veszik a kulturkampfot. A kanton egyik városában található iskola két muzulmán diákja kapta magát, és nem akart kezet fogni a nőnemű oktatókkal, mondván, hogy az iszlám tanítás tiltja a nőkkel való kézfogást. Az iskola igyekezett valamiféle kompromisszumot találni, és megengedte a szíriai családokból származó nebulóknak, hogy nemtől függetlenül egyetlen oktatóval se fogjanak kezet, mert, ugye, ez diszkrimináció lenne.

Hirdetés

Az események következtében kitört az idővel országossá dagadó botrány, és végül a svájci hatóságok drákói döntést hoztak: az a diák, aki nem hajlandó kezet fogni az oktatóival, akár 5.000 dollár értékű pénzbírsággal sújtható. És pont.

Következtetés: semmi szükség a pofozkodásra, gyűlöletbeszédre. Viszont cselekedni kell, mert másképp nem lesz ebből európai tavasz.

Hirdetés