Nem lehet Váradon népszavazást szervezni június ötödikén

Mert nem lenne alkotmányos.
Hirdetés

Miután a váradi polgárok már kétszer jókora pofonnal tették helyre Ilie Blojan nagyváradi polgármestert, aki két, sikertelennek bizonyult népszavazáson próbálta keresztülverni a város egyesülését a szomszédos Váradszentmártonnal, most az alkotmánybíróság is lekevert egy jókora tockost az elöljárónak.

A taláros testület ugyanis csütörtökön kimondta: alkotmányellenes az önkormányzati választással egyszerre újabb referendumot kiírni az egyesülésről.

Mint arról beszámoltunk, az elöljáró tavaly kétszer is népszavazást írt ki a Félixfürdőt és Püspökfürdőt is magába foglaló település és a bihari megyeszékhely egyesüléséről, de egyik alkalommal sem jött össze az érvényességhez szükséges 30 százalékos részvételi arány.

Most azzal próbált trükközni, hogy a rendszerint magas részvételi arányú  önkormányzati választások napjára ismét kiírta a referendumot, abban bízva, hogy az árukapcsolás révén ezúttal sikerrel jár.

Ennek érdekében kijárta a kormánynál, hogy az sürgősségi rendeletben mondja ki: a népszavazás megtartható egyszerre az önkormányzati választásokkal. Indoklásként a költségmegtakarítást hozták fel.

Hirdetés

Csakhogy a nemzeti liberális párti (PNL) elöljáró tervét a Szociáldemokrata Párt (PSD) megtorpedózta: felkérték a nekik lekötelezett ombudsmant, Victor Ciorbeát, emeljen alkotmányossági kifogást a már kampányidőszakban elfogadott kormányrendelet ellen az alkotmánybíróságon.

A taláros testület pedig most úgy döntött: a kormányrendelet nem volt alkotmányos, mivel nem volt indokolt ilyen sürgősen módosítani a választási törvényt. Vagyis a referendum ugyan kiírható még egyszer, de nem más választással egyszerre.

Mint ismeretes, a magyarság számára hátrányos lett volna az egyesülés, mivel csökkent volna a magyar közösség számaránya a városban.

Hirdetés