Voks populi
béel
2016. május 12. csütörtök, 11:36
Ha a váradiak nem akarnak egyesülést Váradszentmártonnal, a polgármester akkor is megpróbálja azt kitrükközni.

A jelek szerint akadálytalanul megszervezheti a nagyváradi önkormányzat harmadszor is a népszavazást a város és a település melletti Váradszentmárton összeolvadásáról, miután a kormány szerdai ülésén gyakorlatilag az egyesülést évek óta szorgalmazó váradi polgármesternek, Ilie Bolojannak címzett határozatot fogadott el a témában.

Tavaly kétszer sem sikerült a referendum érvényességéhez szükséges számú váradi polgárt elcsalogatni az urnákhoz, de az elöljáró nagyon ki szeretné erőszakolni, hogy a Szent László téri városháza alárendeltségébe tartozzon a Félixfürdőt és Püspökfördőt is magába foglaló üdülőközség. Ezért aztán a június ötödikei önkormányzati választások napjára ismét kitűzte a népszavazást, abban a reményben, hogy ha már a polgárok elmennek választani, akkor népszavaznak is egyet. (A magyar közösség már csak azért sem szeretné az egyesülést, mert azáltal a magyarok aránya a jelenlegi valamivel kevesebb, mint 25 százalékról 23 százalék közelébe esne).

A Központi Választási Iroda azonban jelezte: országos választással egy időben csakis országos témában lehet népszavazást tartani, helyiekben nem. Az Állandó Választási Hatóság ugyan megengedőbb volt, de csak némileg: ők engedélyezték volna a két voksolás egy időben való megtartását, de csak akkor, ha teljesen külön infrastruktúrát használnak, vagyis külön szavazóköröket kellett volna berendezni, és külön személyzetet kellett volna alkalmazni.

A mostani kormányrendelet, amelynek címében akár azt is írhatná, hogy „Ilie Bolojannak szeretettel”, most átvágja ezt a gordiuszi csomót: megtartható egy időben, azonos infrastruktúrával mind a két referendum.

Dan Suciu kormányszóvivő a meglehetősen egyértelműen a váradi elöljáró lobbija nyomán elfogadott rendelet kapcsán elmondta: azt szerinte igazából a részvételi demokrácia serkentésének céljával fogadták el, azért, hogy növeljék a választási részvételt, és csökkentsék a voksolás költségeit.

Emellett megjegyezte, hogy a nagyváradi mellett Botoşani és Konstanca megyében is hasonló témájú népszavazásokat szeretnének tartani.

A Váradszentmárton és Nagyvárad egyesüléséről szóló népszavazás kapcsán azonban furcsa információval szolgált: szerinte az arról szól, hogy „Várad egyik alvóvárosa részévé váljon a metropolisövezetnek.” Ami csak azért furcsa, mert Szentmárton régóta a metropolisövezet tagja, a mostani referendum a konkrét egyesülésről szól. Kérdés, ő emlékezett rosszul, vagy tényleg ezeket az információkat kapta a jóindulatú váradi városvezetőktől.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15127
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.