Voks populi
béel
2016. május 12. csütörtök, 11:36
Ha a váradiak nem akarnak egyesülést Váradszentmártonnal, a polgármester akkor is megpróbálja azt kitrükközni.

A jelek szerint akadálytalanul megszervezheti a nagyváradi önkormányzat harmadszor is a népszavazást a város és a település melletti Váradszentmárton összeolvadásáról, miután a kormány szerdai ülésén gyakorlatilag az egyesülést évek óta szorgalmazó váradi polgármesternek, Ilie Bolojannak címzett határozatot fogadott el a témában.

Tavaly kétszer sem sikerült a referendum érvényességéhez szükséges számú váradi polgárt elcsalogatni az urnákhoz, de az elöljáró nagyon ki szeretné erőszakolni, hogy a Szent László téri városháza alárendeltségébe tartozzon a Félixfürdőt és Püspökfördőt is magába foglaló üdülőközség. Ezért aztán a június ötödikei önkormányzati választások napjára ismét kitűzte a népszavazást, abban a reményben, hogy ha már a polgárok elmennek választani, akkor népszavaznak is egyet. (A magyar közösség már csak azért sem szeretné az egyesülést, mert azáltal a magyarok aránya a jelenlegi valamivel kevesebb, mint 25 százalékról 23 százalék közelébe esne).

A Központi Választási Iroda azonban jelezte: országos választással egy időben csakis országos témában lehet népszavazást tartani, helyiekben nem. Az Állandó Választási Hatóság ugyan megengedőbb volt, de csak némileg: ők engedélyezték volna a két voksolás egy időben való megtartását, de csak akkor, ha teljesen külön infrastruktúrát használnak, vagyis külön szavazóköröket kellett volna berendezni, és külön személyzetet kellett volna alkalmazni.

A mostani kormányrendelet, amelynek címében akár azt is írhatná, hogy „Ilie Bolojannak szeretettel”, most átvágja ezt a gordiuszi csomót: megtartható egy időben, azonos infrastruktúrával mind a két referendum.

Dan Suciu kormányszóvivő a meglehetősen egyértelműen a váradi elöljáró lobbija nyomán elfogadott rendelet kapcsán elmondta: azt szerinte igazából a részvételi demokrácia serkentésének céljával fogadták el, azért, hogy növeljék a választási részvételt, és csökkentsék a voksolás költségeit.

Emellett megjegyezte, hogy a nagyváradi mellett Botoşani és Konstanca megyében is hasonló témájú népszavazásokat szeretnének tartani.

A Váradszentmárton és Nagyvárad egyesüléséről szóló népszavazás kapcsán azonban furcsa információval szolgált: szerinte az arról szól, hogy „Várad egyik alvóvárosa részévé váljon a metropolisövezetnek.” Ami csak azért furcsa, mert Szentmárton régóta a metropolisövezet tagja, a mostani referendum a konkrét egyesülésről szól. Kérdés, ő emlékezett rosszul, vagy tényleg ezeket az információkat kapta a jóindulatú váradi városvezetőktől.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15127
Kukába, feledésbe vagy éppen háttérbe merült politikusok „relikviái” kaphatók egy adok-veszek oldalon. (Nem csak) gyűjtőknek.
Nos, mi, magyarok is pont ugyanazt gondoljuk a saját kultúránkról, mint a románok. Az egyetlen különbség, hogy ők sokan vannak, mi kevesebben.
A kolozsvári bajnokcsapat Craiováról hozta el a Román Szuperkupát, Culio góljával.
Kilencven vádlott áll bíróság elé az illegális egészségügyi költségtérítések miatt.
Két hete ért véget az összművészetinek nevezett fesztivál Torockón, de a szervezőknek még mindig nem sikerült eltakaríttatni a szemetet a rendezvény helyszínéről.
Pedig a bíróság is próbált segíteni neki, de hiába.
Két kontragóllal született meg Belgium első világbajnoki érme.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség végre elkezdett pártként viselkedni. Kérdés, ért-e hozzá. Mert ha nem, a nagy machinációk közepette könnyen seggre eshet.
Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a börtönőrök Tudorel Toadert.
Mi köze Nicolae Ceaușescu nemzeti-kommunista diktátornak Ioan-Aurel Pophoz, a Román Akadémia elnökéhez? Első ránézésre semmi. Másodikra viszont annál több.
A három párt mozgósítására pár százan gyűltek össze Kézdivásárhely főterén.
Ennél még az észak-erdélyi autópálya is jobb befektetés volt, mert az legalább nem készült el.
Így járnak azok az önkéntesek, akik nem egyeztetnek a nemes feladatról a környék lakóival.
Éhségsztrájkba kezdett egy családi ház megmentéséért a székelyudvarhelyi városháza előtt az uh.ro fotóriportere.