A gyerekeket is visszavárja a váradi vár

A nagyváradi Szent László Napok családi programjainak fénypontja Palya Bea gyermekkoncertje lesz.
Hirdetés

A gyereknapra való tekintettel a legkisebbeknek szánt programokról számoltak be csütörtöki sajtótájékoztatójukon a nagyváradi Szent László Napok szervezői és a gyerekprogramok társszervezői. Hangsúlyozták: a vár tökéletes helyszín a kicsikkel érkezőknek, hiszen „ez az a hely, ahol el lehet engedni a kezüket, és jól érezhetik magukat”.

A gyermekprogramok idei sztárfellépője Palya Bea, aki Altatok – Dalok, versek Álomország kapuján innen és túl gyermekalbumával június 26-án, vasárnap 17 órától örvendezteti meg a kicsiket, és nem csak. Idén is jelen lesz a Legendárium csapata, mely a már megszokott óriás társasjáték, mesevetítés mellett hangoskönyv-hallgatással várja a látogatókat. Levetítik ugyanakkor a Vasparipával a Székelyföldi Legendáriumon című filmet – 50 perces ismeretterjesztő dokumentumfilm azokat a helyszíneket mutatja be, ahol valamilyen formában fellelhető

Szent László emléke, és az alakja köré felépülő históriák.

„Mivel a helyszín és a név egyaránt kötelez, a gyermekprogramokban is visszatérő motívum lesz városalapító szent királyunk” – hangsúlyozta Zatykó Gyula főszervező. Gál Péter Szent László-kutató például a lovagkirályról szóló mondák világába kalauzolja el az érdeklődőket Pogányhavasról Szépvízre – Szent László a Gyimesekben című előadásával június 26-án, vasárnap 16 órától. Nagyvárad alapítóját hozza közelebb a kicsikhez vasárnap 12 órától a Langalétra Garabonciások vásári játéka is, amelynek címe Vitézi mókák, kunkori történetek: Szent László esete a kun vezérrel.

 

 

Egy Tinódi-lant díjas énekmondó előadásában ismerkedhetnek meg a gyerekek egy másik nagy királyunkkal – Mátyás király és a budai polgárok találkozásának történetét hallgathatják meg. A tervek szerint a közönség is aktív részese lesz a  21. század  magyar trubadúrjának is nevezett Róka Szabolcs június 24-én, pénteken  16 órától kezdődő előadásának.

Hirdetés

A 0 és 3 év közötti korosztályt anyukájukkal és/vagy apukájukkal egyetemben szombaton és vasárnap is várja majd a Kerekítő sátor, ahol alkalom lesz kicsit megpihenni, szoptatni vagy éppen pelenkázni, és a közös mondókázás sem marad el. A Kerekítő sátorban mutatkozik majd be a Holdvirág dúlakör is, magáról

a dúlaságról, szülésről fognak beszélgetni az érdeklődőkkel.

A Szigligeti Színház Liliput Társulata Az égig érő fa című előadását hozza ki a várba június 25-én, szombaton 11 órától. Mindemellett lesz jurtaállítás is a Kerege Örökségőrző és Kézműves Egyesület közreműködésével. A jurtát június 25-én szombaton reggel 9 órakor a közönséggel együtt állítják fel, és egészen vasárnap délutánig lesz megtekinthető. Újdonságnak számít ugyanakkor, hogy a Kerege jóvoltából idén a jurta környékén nemezelni és bőrműveskedni is lehet, szombaton és vasárnap kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják ezeket a hagyományos mesterségeket.

A Szent László Napok szociális jellege is erőteljes marad, a szervezők idén is biztosítanak buszokat a gyermekotthonokban élő gyermekek számára, hogy ők is minél több eseményen részt tudjanak venni. Az idén először kilenc napos esemény során ugyanakkor számos további program várja még a legkisebbeket, lesz egyebek mellett népi játszótér, mesesarok, kimondottan gyerekeket megcélzó kézműves foglalkozások, és idén sem maradhat el a solymászbemutató. A programok főtámogatója a Bethlen Gábor Alap.

Hirdetés