Bűnvádi eljárást indított a DNA Tăriceanu volt kormányfő ellen

Az ügyészek szerint nem mondott igazat a kihallgatásán.
Hirdetés

Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA)  Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök, a szenátus jelenlegi elnöke ellen hamis tanúzás és bűnpártolás miatt abban a törvénytelennek tartott erdő-restitúciós ügyben, amelyben Paul Lambrino herceg és több üzletember ellen már vádat is emelt a korrupcióellenes ügyészség.

Tăriceanut, akinek egyik egykori tanácsadója is érintett az ügyben, áprilisban tanúként hallgatták ki az ügyben eljáró brassói ügyészek, és úgy értékelték, hogy – ahogy egy másik ország exkormányfője fogalmazott korábban – nem bontotta ki az igazság minden részletét,

hazudott ugyanis, amikor azt állította, hogy nem tudott arról, hogy Lambrino eladta az örökösödési jogait, és nem állt kapcsolatban az ügy érintettjeivel.

Az ügy arról szól, hogy a román királyi család egyik tagja, Paul herceg – aki peres úton elérte ugyan, hogy II. Károly román király unokájának minősüljön, de I. Mihály király nem ismerte el családtagnak – azt állítja, hogy örökösödési jogon, de egy 2001-ben megkötött adásvételi szerződés révén is őt illeti meg több, valamikor Ilona hercegnő – II. Károly király felesége – tulajdonában levő földterület és erdő.

Paul – polgári nevén Paul Lambrino – 2002-ben pert indított állítólagos örökségének visszaszolgáltatására, de nem járt sikerrel. Ezért egy kiterjedt üzleti és politikai kapcsolatokkal rendelkező román üzletemberhez, Remus Truicához fordult segítségért. Truică korábban Adrian Năstase miniszterelnök kabinetfőnöke volt.

Truică bevetette kapcsolatait, így vált a bűnszövetkezet tagjává több izraeli és romániai nagykutya.

Így például Benjamin Steinmetz milliárdos, a Gabriel Resources cég egyik fő részvényese. Ez a cég birtokolja a Verespatakon aranybánya nyitását tervező Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) 80 százalékát. Tal Silberstein politikai tanácsadó, Simon Sevesz szintén. Utóbbi egyébként Jichák Rabin egykori izraeli miniszterelnök volt kabinetfőnöke, az egyik legnagyobb izraeli biztonsági cég létrehozója.

Hirdetés

Tagja volt még a társaságnak Robert Roşu ügyvéd, Marius Marcovici, Călin Popescu Tăriceanu korábbi miniszterelnök tanácsadója, Claudiu Mateescu üzletember és Dan Andronic, az Evenimentul Zilei című napilap igazgatója.

A csoport feladata az volt, hogy pénzzel, befolyással, köztisztviselők megvesztegetésével elérjék, hogy Paul herceg megkaphassa az igényelt javakat.

Remus Truică nem mérte olcsón szolgáltatásait:

minden visszakapott tétel értékének 50-80 százalékát kérte Paultól.

A hercegnek sikerült megszereznie egy Bukarest melletti 28 hektáros terület tulajdonjogát, ez pedig 136 millió eurós kárt jelent.
 

Hirdetés