Hurrá! Mégis Vásárhely főterén állhat a Bethlen-szobor

A helyi közgyűlés „felülbírálta” az akadékoskodó jegyzőt.
Hirdetés

Jóváhagyta a marosvásárhelyi közgyűlés, hogy a Bethlen Gábor-szobrot a város főterén állítsák fel. Erről csütörtöki rendkívüli ülésén döntött az önkormányzat. Korábban a városvezetés a vár mellett akarta elhelyezni a szobrot, az RMDSZ-frakció azonban kiállt amellett, hogy a főtéren legyen a fejedelem szobra. A helyi tanács által elfogadott határozat értelmében Bethlen Gábor szobrát a Horea utca bejáratával átellenben, a főtéri parkban helyezik el.

Az ügy előzménye, hogy a város jegyzője, Andrei Mureşan akadályozta a szoborállítás folyamatát, miután nem volt hajlandó láttamozni a magyar tanácsosok határozattervezetét, amelynek értelmében Bethlen Gábor szobrát a főtéren helyeznék el.

A szoboremelés aktualitása az, hogy Bethlen Gábor 400 évvel ezelőtt emelte szabad királyi város rangra a korábban Székelyvásárhelynek nevezett mezővárost. A Bethlen Gábor szoborpályázatra nyolc pályamunka érkezett, múlt hónap végén kihirdették, hogy holtversenyben végzett Deák Árpád nagyváradi szobrászművész Aranykor és Harmath István székelyudvarhelyi szobrászművész Béke jeligés alkotása. A két szobor alkotóit felkérték, hogy dolgozzák ki jobban alkotásukat, ezt követően a zsűri ismét összeül majd, hogy eldöntse melyik szobortervet választja.
 

Hirdetés