Megtalálták az egyik brüsszeli merénylő búcsúüzenetét

A bátyja is öngyilkos merénylő volt.
Hirdetés

A belga nyomozók megtalálták egy kidobott számítógépen azt a búcsúlevelet, amelyet Mohamed Abrini, a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett márciusi robbantásokat végrehajtó terrorkommandó harmadik tagja hagyott hátra – jelentette a helyi média szerdán.

A sajtóban a „kalapos férfiként” ismertté vált Abrini a robbantások előtt néhány perccel még együtt tűnt fel a két öngyilkos merénylővel a légikikötő biztonsági kameráinak felvételein. A férfi azonban feltehetően elbizonytalanodott és mégsem robbantotta fel magát, inkább elmenekült a helyszínről.

A belga nyomozók egy kukában találták meg a búcsúüzenetet tartalmazó számítógépet a brüsszeli Schaerbeek negyedben. A február 2-án létrehozott dokumentumra a lomtárban bukkantak rá.

Az áprilisban őrizetbe vett Mohamed Abrini a levélben a novemberi párizsi merényletek elkövetőit méltatta, hősöknek nevezte őket, majd kijelentette, hogy ő is mártírként fog meghalni, és ezért az anyja bocsánatát kérte – írta a Le Soir című belga napilap.

Abrini az üzenetben arról is beszámolt, hogy azután vette fel a kapcsolatot az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel, hogy a bátyja 2014-ben öngyilkos robbantást hajtott végre Szíriában.

Hirdetés

Elfogása után a férfi, akinek a belga hatóságok gyanúja szerint a párizsi merényletek előkészítésében is szerepe volt, azt mondta a rendőröknek, hogy „a légynek sem tudna ártani”.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Hirdetés