Jottányit sem a többnyelvűségből!

A világ (egyik) legrövidebb sajtótájékoztatóját tartotta az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezete.
Hirdetés

A szerdai esemény helyszíne a kolozsvári polgármesteri hivatal előtti járda volt, hangos autóberregés, dudálás és szirénázás közepette. Akik megjelentek: Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári polgármesterjelöltje, illetve Tunyogi Béla, a Néppárt kolozsvári tanácsosjelöltje. Igen, aki beszólt Emil Bocnak március 15-én. Ja és egy nagy zászló, amelyre a Kincses Város nevét hímezték, három nyelven. És persze a magyar sajtó. A román sajtót egy órával korábban tájékoztatták.

Az utcai sajtótájékoztatónak nyilván oka volt. A Néppárt képviselői így akartak belengetni Emil Boc polgármesternek, aki a párbeszédre vonatkozó megkeresésre nem és nem és nem hajlandó reagálni. Hát odaálltunk szépen az ablaka alá, és meghallgattuk, mit akar az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozsváron.

Fancsali Ernő beszéde – igazi transzilvanistaként – a többnyelvűség és a multikulturalizmus körül forgott. Keményen bírálta Emil Boc polgármester álságos multikulturalizmusát. Kijelentette, hogy a többnyelvűség kritériumából nem engednek. Mert csak így lehet igazán multikulturális a jelenleg inkább annak csúfolt Kolozsvár. Hangsúlyozta, hogy amennyiben sikerrel veszik a választási akadályt, azon lesznek, hogy minden erejükkel képviseljék az ötvenezres kolozsvári közösség akaratát. 

A nóvum, ami igen izgalmasnak tűnik, egy széles körű érdeklődésre számot tartó román-magyar kerekasztal, amit az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezete május 28-án szervez meg, ahol is alaposan ki szeretnék elemezni az adminisztráció, a regionalizmus és az autonómia nagy témáit.

Nagyjából ezt hallottuk az utcai hangzavar közepette. És ezeket láttuk:

 

Ez itt a sajtó. A háttérben pedig a zenei aláfestést nyújtó gépjárművek.

 

Fancsali Ernő polgármesterjelölt derűsen tekint a jövőbe. Több nyelven.

 

Hirdetés

Elsétált a sajtótájékoztató mellett egy hivatalos közeg is. Aztán kis idő múlva vissza. Teljes biztonságban érezhettük magunkat.

 

Ő egy sajtós eb. Mindent hallott, ellentétben velünk.

 

A járókelők kicsit félénken haladtak át a sajtótájékoztatón. Bár lehet, nem a többnyelvűség riasztotta meg őket, hanem a kutya.

 

Fotók: Szántai János

Hirdetés