Rakétatámaszpont: Moszkva továbbra sem hisz a NATO-nak

Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy a védekezést szolgáló rendszer ellene irányul.
Hirdetés

Nehezen nyeli le Moszkva, hogy a NATO az egykori szovjet érdekszféra egyik országában stratégiai fontosságú támaszpontot hozott részre: az orosz illetékesek sorra bírálják, hogy az észak-atlanti katonaai szövetség Washington kezdeményezésére a dél-romániai Deveselu légi támaszpontjára telepítette európai rakétavédelmi rendszerének egyes elemeit.

Miután a rakétatámaszpont csütörtöki avatóünnepségét követően az orosz külügy Oroszország ellen irányuló lépésként értékelte az eseményt, pénteken Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-hoz delegált állandó képviselője jelentette ki: országának semmi oka sincs arra, hogy elhiggye a szövetség illetékeseinek nyilatkozatait, miszerint a támaszpont nem Oroszország ellen irányul.

Álláspontja szerint ugyanis a deveselui létesítmény nem választható el a NATO tagállamok által a szövetség keleti szárnyán zajló katonai tevékenységétől, amely nyomán katonai infrastruktúrája egyre közelebb kerül az orosz határokhoz, ez pedig komoly veszélyt jelent Oroszország biztonságára nézve.

„A deveselui támaszpont működésbe helyezése újabb lépés azon intézkedések sorában, amelyek komoly veszélyt hordoznak Oroszország biztonságára nézve. Az arról szóló nyilatkozatok, miszerint az amerikai rakétavédelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul, nem meggyőzőek. Értéküket az is mutatja, hogy a NATO és az Egyesült Államok nem hajlandó figyelembe venni az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi egyezmények eredményeit. Hiszen korábban az úgynevezett iráni nukleáris fenyegetéssel indokolták a rakétavédelmi rendszer létrehozását” – fogalmazott Alekszandr Grusko.

Oroszország az ezzel ellentétes nyugati nyilatkozatok ellenére azt az álláspontot képviseli, hogy a rakétavédelmi rendszer – amelyet a NATO hivatalosan egy, a Közel-Kelet felől érkező rakétatámadás kivédésére hozott létre – célja valójában az orosz nukleáris elrettentési kapacitás csökkentése.
 

Hirdetés