Fertőtlenítős szerződéseket vizsgáltat a kormányfő

Közben 23 millió lejes adósságra bukkantak a fertőtlenítőket gátlástalanul hígító Hexi Pharma cégnél.
Hirdetés
A kórházi fertőtlenítőszerek beszerzésének szerződéseit fogja átvizsgálni a kormányfő ellenőrző testülete, jelentette be pénteken Dacian Cioloş miniszterelnök, ideiglenes egészségügyi miniszter. 
 
Azt is vizsgálják, hogyan tárgyalták le a szerződéseket, és hogyan dolgozták ki a technikai követelményeket. Egyelőre az orvosi fertőtlenítőszerekre koncentrálnak, mert ezekről vannak most információik, amelyekkel több szálon is elindítják az ellenőrzést – mondta a kormányfő azután, hogy ellenőrzőtestületének vezetőjével vizsgálatot kezdett magában az egészségügyi minisztériumban is.
 
Az ilyen szereket gyártó, illetve forgalmazó vállalatok ezentúl két tanúsítványt is be kell, hogy mutassanak termékenként. Nem számít, ha a tanúsítványt kiállító saját laborjuk is akkreditált, terméküket meg kell vizsgáltassák egy másik, szintén akkreditált laboratóriumban. Mindezt azért, hogy össze lehessen hasonlítani az eredményeket, és hogy ezek a farmakológiai cégek ne csak a saját laborjukban ellenőrizzék a termékeiket – jelentette be Dacian Cioloş.
 
A fertőtlenítőbotrányba belebukó cég, a Hexi Pharma is a saját, Unilab nevű laborjában vizsgáltatta meg a működésképtelenségig felhígított orvosi fertőtlenítőit, és állíttatta ki a tanúsítványt, hogy a palackok tartalma megegyezik a címkéken feltüntetettel. Az Unilab ráadásul vissza nem térítendő támogatást is kapott tavaly az állami költségvetésből, írta meg a botrányt kirobbantó Cătălin Tolontan oknyomozó újságíró.
 
A Hexi Pharma még múlt héten csődvédelmi eljárást kért maga ellen. Az eljárásból ma kiszivárgott, hogy a cégnek közel 23,5 millió lejes tartozása is van. A cég ezen a héten jelentette be, hogy bezár, és alkalmazottait elbocsátja, miután a kormány által megvizsgáltatott fertőtlenítőkről is kiderült, hogy hatóanyagaikat háromszorosan, tízszeresen vagy akár 4200 százalékosan is felhígították.
 
Ma az ügyészség hivatalosan is bejelentette, hogy bűnvádi eljárást indított a cég ellen.
Hirdetés