Gátlástalanul hígította a fertőtlenítőket a Hexi Pharma

Itt a laborvizsgálat hivatalos eredménye. A sumákoló cég veszettül kéri a bocsánatot.
Hirdetés

A fertőtlenítőszereket a kórházaknak beszállító Hexi Pharma hígította az általa forgalmazott biocid szereket, ezért ezeket az anyagokat kivonják a forgalomból, a gyártóra pedig 40 ezer lejes pénzbírságot szabtak ki – jelentette be Victor Strâmbu, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

A botrány kirobbanása után vett mintákat laboratóriumban elemezték és kiderült, hogy a termékek valós koncentrációja nem egyezik a címkén feltüntetett értékekkel. Így például a névlegesen 10 százalékos jódos fertőtlenítő esetében a valós koncentráció értéke csak 7,41%. Még súlyosabb a hiányosság a Glutaraldehyde nevű termék esetében, ennek a címkén szereplő 12% helyett csak 1,23 százalékos a hatóanyag-tartalma – mondta az államtitkár.

Közben Dan Suciu kormányszóvivő azt mondta: a kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy polgári pert indít a Hexi Pharma ellen, miután kiderült, hogy hígított fertőtlenítőket szállított a kórházaknak. A kormány azt javasolja, hogy a kórházak többé ne használják a Hexi Pharmától vásárolt termékeket – mondta.

A Hexi Pharma bejelentette, hogy gyártóegysége és maga a cég is beszüntette tevékenységét, termékeit pedig a legrövidebb időn belül visszavonják. A cég képviselői szerdán közleményben bocsánatot kértek minden érintett személytől, az egészségügyi személyzettől és a páciensektől egyaránt.

Hirdetés

A hígított fertőtlenítőszerek ügyében bűnvádi eljárást indított a legfőbb ügyészség. Dan Condreát, a Hexi Pharma tulajdonosát kedden kihallgatták, az ügyészek több dokumentumot és egyéb bizonyítékot vittel el a cég székházából és telephelyéről.

A botrányba belebukott az egészségügyi miniszter is, Patriciu Achimaş-Cadariu hétfőn lemondott tisztségéről.

Hirdetés