Kovács Péter: az RMDSZ-nek jár a pénz, nem a magyar közösségnek

Marhaság, ha valaki (például Gazda Árpád) az ellenkezőjét állítja.
Hirdetés

Nem a romániai magyar közösséget, hanem az RMDSZ-t illeti az a jelenleg mintegy 4 millió eurós éves támogatás, amit a román állam biztosít – vélekedik Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az Átlátszó Erdély oknyomozó blog által készített interjúban Kovács azt mondja:

„A romániai magyarságnak járó támogatás az Gazda Árpádnak a marhasága. Ez az RMDSZ-nek járó támogatás. Törvény szerint. Ez az RMDSZ-nek járó támogatás”.

Ezt követően az ügyvezető elnöke még kétszer elismétli az interjúban, hogy az az állítás, miszerint a támogatás a magyar közösségnek jár, „Gazda Árpádnak a marhasága”.

Gazda Árpád újságíró a 2000-es évek elején-közepén a Krónika napilap hasábjain, oknyomozó írásokban foglalkozott az RMDSZ és a Communitas Alapítvány pénzosztási procedúráival.

Az Átlátszó Erdély felvetésére, miszerint a törvény értelmében az RMDSZ kapja és kezeli a romániai magyarságnak az állami költségvetésből kiutalt összegeket, Kovács Péter azt válaszolta:

„Ebben a támogatásban azok a kisebbségi szervezetek részesülnek, amelyeknek képviseletük van a Parlamentben. A kisebbségi pénz célja az identitást megőrző – ezen kisebbségi szervezetek által lebonyolított – programok támogatása, valamint az adott szervezetek működésének biztosítása. A kisebbségi támogatás „haszonélvezője” az RMDSZ, hiszen mint közösség nem lehet támogatásban részesülni (ki kapja, ki költhet, hogyan, mikor, kié a felelősség, stb.) a jogrend alapvető szabályai szerint. Tehát a pénz az RMDSZ-é mint a magyarságot a Parlamentben képviselő szervezeté, és az RMDSZ egyedüliként a kisebbségi szervezetek körében úgy döntött, hogy ebből nemcsak saját programjait és működését, hanem évente ezres nagyságrendben közösségi programokat is finanszíroz.”

Hirdetés

Az interjúból az is kiderül, hogy a Communitas Alapítvány által évente lebonyolított nem nyilvános, meghívásos pályázati rendszerben elsősorban az RMDSZ-szel társult szervezetek vesznek részt. Ezeknek a szervezeteknek be kell építeniük saját alapszabályzatukba az RMDSZ-alapszabályzat néhány cikkelyét, amelynek értelmében a társult szervezetek tagjai nem indulhatnak az RMDSZ ellen a választásokon, nem buzdíthatnak az RMDSZ nem támogatására és nem támogathatnak ellenjelölteket.

Kovács Péter:

„Igen. A társult szervezeteink tagjaitól elvárjuk, hogy ne induljanak szembe az RMDSZ-szel. Így van.”

További részletek a teljes interjúban az Átlátszó Erdélyen.

Hirdetés