Kórházi állapotok ölnek, az elnök titkolózik

A titkosszálgálat egyik orvos-informátora kitálalt arról, hogy kik és mit tudtak a kórházak valós helyzetéről.
Hirdetés

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) legalább tíz éve tud a kórházak valós helyzetéről, a rossz minőségű fertőtlenítőszerekről és az Anios piacvezető francia cégnek kedvező licitekről. Minderről egy titokzatos járványügyi szakorvos nyilatkozott – név nélkül – a Hexi Pharma-botrányt kirobbantó tényfeltáró újságíróknak.

Az orvosról annyit tudunk, hogy egy erdélyi kórházban dolgozik, és az elmúlt nyolc évben

havonta legalább egyszer tájékoztatta a titkosszolgálatot egészségügyi kérdésekben.

Mivel a járványok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, ezért a SRI rendszeresen informálódott az egészségügy aktuális helyzetéről, beleértve a papíron alig létező, a valóságban ijesztően magas számú kórházi fertőzésekről. A nyilatkozó orvos elmondása szerint hiába figyelmeztette a hírszerzőket arra, hogy a rossz minőségű fertőtlenítőszerek miatt emberek halnak meg, a válasz az aggodalmakra annyiban kimerült, hogy tájékoztatják az illetékeseket.

A fertőtlenítőszerek rossz minősége csak a jéghegy csúcsa a romániai egészségügyben. Ahhoz, hogy megértsük, milyen alapvető szinteken van gond, elég megemlíteni: egy megyei kórház havonta

mindössze 20 ezer eurót kap fertőtlenítőszerekre, holott legalább 100 ezer euróra lenne szüksége.

Az intenzív osztályokon elviekben kizárólag a legerősebb fertőtlenítőszereket használhatnák, azonban a biocid termékekkel foglalkozó bizottság az erre alkalmatlan szereket is engedélyezi. Az orvosi eszközöket – például a operációkhoz használt szikéket, és minden olyan berendezést, amely vérrel érintkezett – gyenge minőségű szerekkel fertőtlenítik, ami a kórházi fertőzésekhez vezet.

Mi több, azok a baktériumok, amelyek túlélik a fertőtlenítést a gyengébb szerekkel, rezisztenssé válnak, rezisztenciájukat pedig genetikailag átörökítik a következő generációkra. A rezisztens mikroorganizmusokat pedig az eredetileg megfelelő erősségű és koncentrációjú fertőtlenítőszerekkel sem lehet már kiirtani – magyarázta az említett járványügyi szakorvos a tényfeltáró újságíróknak.

Egy szintén név nélkül nyilatkozó, a sürgősségi ellátásban dolgozó orvos szerint a nozokomiális fertőzés miatt elhunytak száma drasztikusan nőtt az utóbbi három hónapban, különösen a hétvégeken, amikor kevesebb takarító személyzet dolgozik. Az egyik bukaresti kórházban például a mortalitás aránya hétvégenként meghaladja a 40 százalékot.

Hirdetés

Az előre lezsírozott közbeszerzési eljárások szálai ugyanakkor messzire vezetnek: Németországban, Nagy-Britanniában, illetve Franciaországban gyártott olcsó fertőtlenítőszerek megvásárolásával spórolnak az illetékesek. Ezeket

Európa más kórházaiban nem használják orvosi eszközök sterilizálására – Romániába viszont kifejezetten ezért hozzák be.

A tolo.ro a SRI-t is megkereste, hogy reagáljon az általuk megszólaltatott orvos nyilatkozataira. A titkosszolgálat sajtószóvivője megerősítette, hogy rendszeresen tájékozódik az egészségügy problémáiról, és az ennek alapján készített jelentéseket a megyei önkormányzatok vezetői, a kormánymegbízottak, a miniszterek, a miniszterelnök és Románia elnöke is megkapja. Az utóbbi öt évben a SRI legalább 100 olyan jelentést küldött a felsorolt hatóságoknak, amelyek a nozokomiális fertőzésekkel kapcsolatosak.

A tényfeltárók információi alapján az összes egészségügyi miniszter, aki 2009 óta vezette a tárcát, megkapta a SRI jelentéseit a nozokomiális fertőzésekről. Mind a hat egészségügyi miniszter – köztük Cseke Attila és Ritli László RMDSZ-es tárcavezetők – tagadta, vagy kitérő választ adott erre vonatkozóan. Az elnöki hivatal reakciója az ügyben annyiban merül ki, hogy emlékeztet: minden információ, amit a SRI az államelnök felé szolgáltat, szigorún titkos.

Dacian Cioloş miniszterelnök újságírók kérdésére hétfőn elmondta: nem kapott semmilyen jelentést a SRI-től a kórházi fertőzésekről, de „Eduard Hellvig igazgató megígérte, hogy küld egy kivonatot”.

Hirdetés