Ha csak egy kiállítást néz meg idén…

...akkor a csíkszeredai Csontváry legyen az
Hirdetés

Először tekinthető meg Erdélyben Csontváry Kosztka Tivadar művészete, az egyik legnevesebb magyar festő képeiből szombaton nyílt nagyszabású kiállítás a csíkszeredai várban, a Csíki Székely Múzeumban.

A kiállítás Csontváry 47 festményét és az első festményét ihlető Munkácsy Mihály-művet mutatja be öt teremben, 300 négyzetméter alapterületen. A műveket hat magyarországi gyűjteményből hozták Csíkszeredába, ahol augusztus 20-ig lesznek kiállítva.

További részletek, nyitvatartás, fotók elérhetők a kiállítás honlapján.

Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója a szombati megnyitón elmondta: csak a Mikó vár nyílászáróinak a mérete szabott korlátot a kiállításszervezőknek, centimétereken múlt, de a Magányos cédrus című festményt elhozhatták Csíkszeredába.

Bellák Gábor, a kiállítás kurátora sajnálkozásának adott hangot, hogy Csontváry annak idején nem jutott el Erdélybe, hiszen „itt is megtalálta volna a természetnek azt a nagyságát, ami őt mindig megigézte”.

Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum igazgatója azt tartotta a kiállítás sajátosságának, hogy először mutatja meg együtt Munkácsy Mihály Vihar a pusztán című festményét, és a festmény által ihletett Csontváry alkotást.

Hirdetés

„Nemcsak a lekicsinylésben, a meg nem értésben osztozunk Csontváryval. Bízom benne, hogy abban is osztozhatunk, hogy ez egyáltalán nem vette el a kedvét az alkotástól. Nem gondolta azt, hogy abba kellene hagynia, váltani kellene, hasonulni kellene, és csak olyan dolgokat kellene csinálnia, amit mindenki elfogad, amit mindenki szeret” – jelentette ki a megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a kiállítás annak a bizonyítéka, hogy le lehet győzni a kishitűséget, „el lehet hozni a világot Csíkszeredába”. Kelemen Hunor mindenkit arra biztatott, hogy nézze meg a kiállítást, mert nem valószínű, hogy a következő 15 évben még egyszer el lehet hozni Erdélybe Csontváry műveit. Az elnök azt is bejelentette, hogy az RMDSZ Communitas alapítványa támogatásával 30 erdélyi iskola 1100 diákja látogathatja meg a csíkszeredai kiállítást.

A Magányos cédrus

Hirdetés