Kiadták a belgák Franciaországnak Abdeslamot

Francia földön vonhatják felelősségre a tavalyi párizsi merényletekért.
Hirdetés

Belgium átadta a francia hatóságoknak a Párizsban elkövetett novemberi terrortámadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslamot – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap szerdán.

A hajnali órákban teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett elhagyta Belgiumot a 130 ember halálával és több mint 350 sebesülttel járó merényletsorozat egyetlen életben maradt elkövetője.

Az újság arról is beszámol, hogy Párizs kijelölte a terrorizmussal vádolt férfi francia védőügyvédjét, aki kedden két és fél órás megbeszélést folytatott védencével és annak belga ügyvédjével a belgiumi Bereven szigorúan őrzött börtönében.

A beszélgetést követően a lille-i ügyvéd, Frank Berton elmondta, Abdeslam alig várja, hogy francia bíróság előtt számot adjon a novemberi párizsi merényletekben játszott szerepéről.

A hatóságok az esetleges szökés vagy szöktetés veszélye miatt nem közölték, hogy melyik francia börtönben helyezik el Salah Abdeslamot.

Sven Mary, Abdeslam belga védőügyvédje a La Derniére Heure című belga napilapnak adott szerdai nyilatkozatában védencét inkább “piti bűnözőnek” állította be, mintsem egy terrorista csoport vezéralakjának.

Hirdetés

„Intelligenciája egy üres hamutartóéra hasonlít, feneketlen üresség lakik benne. Megkérdeztem tőle, hogy olvasta-e a Koránt. Azt válaszolta, hogy egy összefoglalót olvasott belőle az interneten” – nyilatkozta.

Abdeslam tökéletes példája a mai generációnak, amely úgy véli, hogy az élet egy videojáték. Barátaival együtt elérték, hogy egy egész vallást ellenszenvessé tegyenek – tette hozzá az ügyvéd.

Franck Berton, a terrorista új, franciaországi ügyvédje a BFM francia hírtelevízióban azt mondta: Abdeslam „nem fog hallgatni”, és szeretne magyarázatot adni. A francia sztárügyvéd reméli, hogy Abdeslamot azért „ítélik el, amit tett, és nem azért, amit nem tett”. Franck Berton azt mondta, hogy „a jogállam nevében” vállalta a november 13-i, 130 halálos áldozattal járó merényletek egyik feltételezett kitervelőjének védelmét. „Joga van egy igazságos perhez” – hangsúlyozta.
 

Hirdetés