Nyugi, nem tiltják be az RMDSZ-t

Bogdan Diaconu ismét feleslegesen izmozott, a szenátus nem szavazta meg a törvénytervezetét.
Hirdetés

A szenátus nem szavazta meg azt a törvénytervezetet, amelyet Bogdan Diaconu és Răzvan Ionuț Tănase független szenátorok kezdeményeztek, és amely törvényen kívül helyezte volna a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.

A tervezet kapcsán Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor plénumi felszólalásában elmondta: 1990-től kezdődően a különféle pártokba szakadt nacionalista, magyarellenes politikákat felvállaló képviselők és szenátorok folyamatosan próbálják provokálni mind a romániai magyar közösséget, mind pedig az azt képviselő szövetséget.

„A különféle véleményezéseket, a szakbizottságok részéről érkező negatív véleményezéseket méltányolom, ésszerű döntésnek tartom, azt jelzik, hogy 2016-ban mégis a józan hangok győznek, a szavazatok többsége is ezt mutatja. Azt viszont elkeserítőnek tartom, hogy néhány liberális szenátor megszavazott egy ilyen kezdeményezést” – nyilatkozta a szenátor. Elmondta, a jövőben arra kell figyelni, hogy a hasonló kezdeményezések még a plénumig se jussanak el – tudósít a szövetség közleménye.

A tervezetet Diaconu még múlt év decemberében kezdeményezte, arra az állítólagos merényletkísérletre hivatkozva, amelyet – az ügyészség szerint – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szervezet (HVIM) kézdivásárhelyi elnöke akart elkövetni.
A magyarellenes megszólalásairól elhíresült politikus indoklásában kifejtette: bár az RMDSZ „formálisan” elhatárolódott a merényletkísérlettől, a Szövetség évek óta a román állam egysége, nemzeti és oszthatatlan jellege ellen áskálódik, az általa vezetett önkormányzatok pedig a HVIM fő finanszírozói.
Az RMDSZ megalakulása óta támadja az alkotmány első cikkelyét, és nyíltan etnikai alapon követel területi autonómiát – érvelt a képviselő.

Hirdetés