Cirkusz a román nemzeti operában

Füttykoncerttől volt hangos a nézőtér, mivel a művészek nem voltak hajlandóak játszani.
Hirdetés

A Bukaresti Nemzeti Opera berkeiben uralkodó konfliktusok ellehetlenítették, hogy a szombat estére beharangozott Szentivánéji álom című balettelőadást megtekinthesse a közönség. A Tiberiu Soare karmester vezette zenekar nem volt hajlandó játszani, miközben a balettkar dermedten állt a színpadon.

A közönség először nem akarta elhinni, hogy mi történik, egy részük kifütyülte a tiltakozó művészeket, mások tapssal fejezték ki támogatásukat. Hosszú percekig tartó szidalmak kíséretében hagyták el végül az előadótermet, és váltották vissza jegyeiket.

A zenekar azért döntött úgy, hogy nem tartják meg az előadást, mert Vlad Alexandrescu kulturális miniszter nem válaszolt határidőre a tiltakozók megkeresésére. A konfliktus abból fakadt, hogy a miniszter által kinevezett Tiberiu Soare karmester visszaminősítette Johann Kobborg világhírű dán balettművészt a művészeti igazgatói tisztségből, amivel a balettkar nem értett egyet. Kobborg azt állítja, hogy Soare el akarja törölni azokat az eredményeket, amelyeket elért a balettkarral bő két év alatt.

Hirdetés

A művészeket az is megosztja, hogy Kobborg több külföldi művészt is hozott az operához, akiknek magasabb a bérük a román kollégáknál.

Az intézmény vasárnap közleményben kért elnézést, magánakciónak nevezve a történteket.

Hirdetés