Meglepetésjelöltet szedett elő a PNL Bukarestben

A nacionalizmussal kacérkodó egykori diákvezér lép a korrupció miatt vizsgált Ludovic Orban helyére.
Hirdetés

Marian Munteanu lesz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bukaresti főpolgármester-jelöltje – jelentette be kedden Alina Gorghiu, a párt társelnöke.

A PNL eddigi jelöltje Ludovic Orban alelnök volt, ő azonban hétfőn bejelentette, hogy visszalép, miután a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást indított ellene korrupció miatt.

Marian Munteanu 1990 júniusában, a bukaresti Egyetem-téri diákdemonstráció vezetőjeként és vezérszónokaként vált ismertté. A Ion Iliescu akkori államfő által a demonstráció szétverésére behívott Zsil-völgyi bányászok őt is brutálisan bántalmazták.

Az etnológus végzettségű Munteanu rövid ideig a Polgári Szövetség (Alianţa Civică) elnöke volt, később létrehozta a Romániért Mozgalom elnevezésű, kulturális-politikai jellegű civil ifjúsági szervezetet. Később az országos munkáltatói konföderáció alelnöke.

Hirdetés

2000-ben az ultranacionalista Román Nemzeti Egység Pártja (PUNR) felkéri, hogy legyen az alakulat államfőjelöltje. Munteau el is fogadja, de a PUNR és a Virgil Măgureanu egykori SRI-igazgató által alapított Román Nemzeti Párt által fúzióval létrehozott Nemzeti Szövetség vezetőségének döntése nem tetszenek neki, így visszalép a jelöltségtől.

Munteanu két héttel ezelőtt jelentette be A Mi Szövetségünk elnevezésű nemzeti polgári platform létrehozását, amelynek célkitűzései eléggé zavarosak, de szerepel közöttük a román nemzet alkotó energiáinak és erőforrásainak hasznosítása, az emberi jogok és a tulajdonjog védelme, a (román) nemzeti identitáshoz való jog védelme, a román civilizáció alapértékeinek védelme, valamint a románellenes és a Románia etnikai, kulturális, vallási és közigazgatási jellegének megváltoztatására irányuló tevékenység visszaszorítása.

Hirdetés