A DNA beleszólt a választási kampányba

Nem lesz bukaresti főpolgármester Ludovic Orbanból.
Hirdetés

Még mielőtt elkezdett volna igazán nedveseket álmodni a bukaresti főpolgármesteri tisztség előnyeiről, visszalépett a jelöltségtől Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke.

A visszalépés oka heveny korrupciógyanú,

a diagnózist a korrupcióellenes ügyészség (DNA) állította fel. Orbant kihallgatásra berendelték a DNA-hoz, onnan távoztában közölte, hogy bűnvádi eljárás indult ellene és bírósági felügyelet alá helyezték. Ezért visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, de a PNL alelnöki tisztségéről is lemond és feláll a képviselőház alelnöki székéből is.

„Nem állhatok az emberek elé, hogy a szavazatukat kérjem, miközben bűnvádi eljárás folyik ellenem. Visszalépek a jelöltségtől, nem veszélyeztethetem a PNL esélyeit a főpolgármesteri szék elnyerésére” – fogalmazott a politikus.

Orbant azzal gyanúsítják, hogy pénzt kért egy vállalkozótól a júniusi önkormányzati választásokat megelőző kampányra. A DNA közleménye szerint a PNL alelnöke idén március 1-jén kapcsolatba lépett egy általa korábbról ismert üzletemberrel és anyagi támogatást kért a választási kampányához. Március 20-án már konkrétabban beszélt: azt mondta az üzletembernek, hogy

50 ezer euróra lesz szüksége, mégpedig készpénzben, egy-két héten belül.

Az ügyészek szerint Orban azt is megszabta, hogy az összeget két televízió vezető pozícióban dolgozó munkatársainak kell eljuttatni, akik aztán őt népszerűsítették volna a képernyőn.

Hirdetés

Az üzletember cserében kiemelt odafigyelést kapott volna Orbantól olyan területeken, amelyeken a finanszírozónak üzleti érdekeltségei vannak.

A PNL ezzel főpolgármester-jelölt nélkül maradt, de Alina Gorghiu, a párt társelnöke szerint a legrövidebb időn belül nevesítik új jelöltjüket.

Hirdetés