A román hatóságoknak vissza kell szolgáltatniuk a Wass Albert-szobrot

A büsztöt egy szovátai lakostól kobozták el 2014-ben. Az ítélet jogerős.
Hirdetés

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete szerint a román hatóságoknak vissza kell adniuk tulajdonosának azt a Wass Albert-szobrot, amit két éve elkoboztak – számol be a Krónika értesüléseire hivatkozva az MTI.

Tóth Ferenc saját szovátai portáján alakított ki Wass-emlékhelyet, az író mellszobrával, amely Miholcsa József szobrászművész alkotása. A szobor leleplezését követően a Maros megyei rendőrség házkutatást tartott nála, többször kihallgatták, majd 2014 júniusában elkobozták a szobrot, és a segesvári ügyészség az emberiesség elleni bűntettek elkövetői kultuszának az ápolása miatt emelt vádat ellene.

Az alapfokon eljáró segesvári bíróság tavaly novemberben tízezer lejes bírsággal sújtotta, és elrendelte a Wass-szobor, az író nevét rögzítő plakett és a nemzeti színű szalagok elkobozását. Ezt az alapfokú ítéletet törölte el most a marosvásárhelyi táblabíróság.

Tóth Ferenc ügyvédje, Menyhárt Gabriella Éva azzal érvelt fellebbezésében, hogy  a bíróság olyan jogszabályra hivatkozott, amely a szovátai szoborállításkor nem vonatkozott Wass Albertre: a háborús bűncselekmények kategóriája akkor még nem szerepelt a törvényben, csak tavaly emelték be.

Hirdetés