Ezer ember és 28 bank panamázott Németországban

A Deutsche Bank is vastagon benne volt a tegnap kirobbant offshore-botrányban. Szivárognak a sztorik.
Hirdetés

Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank vette igénybe az offshore-botrány főszereplője, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait – jelentette a Süddeutsche Zeitung című német lap és a Nordeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság kedden.

A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó – 2,6 terabájt nagyságú – kiszivárogtatott adatbázisának feldolgozását vezető Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint egyedül a Deutsche Bank, a legnagyobb német hitelintézet közreműködésével 
 

több mint 400, az üzleti tevékenység elrejtésére alkalmas offshore céget alapított a Mossack Fonseca, és ezek közül 50 még mindig működik.

Gyakran vette igénybe az ügyvédi iroda szolgáltatásait a Dresdner Bank, a Commerzbank és a BayernLB bajor tartományi bank is. 
 
A Mossack Fonseca népszerűségét mutatja, hogy a hét legnagyobb német bank közül hat állt kapcsolatban a panamai ügyvédi irodával, és a 28 érintett bank több mint 1200 offshore céget alapított vagy kezelt ügyfelei számára az iroda közreműködésével.
 
A több mint 214 ezer offshore céget érintő dokumentumokat a Süddeutsche Zeitung az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú szervezettel közösen, több neves médium – például a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación – több száz újságírójának közreműködésével dolgozta fel az elmúlt egy évben. A magyarországi szálakat a Direkt 36, a romániaiakat a Rise Project göngyölíti fel.
 
A konzorcium egyik német tagja, az NDR szerint az érintett németek között vannak 
 

bankárok, ügyvédek, vállalatvezetők és hírességek is. 

Érintett a botrányban például Anton Pohlmann, aki egykor Európa legnagyobb tojástermelő vállalkozását irányította, és 1996-ban állatkínzás miatt Németországban eltiltották e tevékenységtől. A panamai iratokban feltűnik az egyik leghíresebb német magándetektív, Werner Mauss neve is.
 
A Forma-1-es világbajnoki sorozat jelenlegi első helyezettje, Nico Rosberg, a Mercedes pilótája a karibi térség egyik adóparadicsomában bejegyzett offshore cégen keresztül áll szerződésben a Daimlerrel. Ennek okait a versenyző és a Daimler nem kívánta megmagyarázni az NDR érdeklődésére.
 

Schäuble örül

A német politikában a Süddeutsche Zeitung és az ICIJ leleplezési nyomán felerősödtek az adókerülés és a pénzmosás elleni szigorú fellépést sürgető hangok. Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy be kell tiltani az összes olyan alapítványi és gazdasági társasági formát, amely átláthatatlan tulajdonosi szerkezetet eredményez.
 
Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy nagyon örül a panamai iratok megjelentetésének, mert a botrány segíti az adókerülés elleni harcot. A tárca jelezte, hogy már a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank április közepén tartandó washingtoni tanácskozásán új javaslatokat mutatnak be. 
 
Heiko Maas igazságügyi miniszter pedig közölte, hogy előkészítik a pénzmosás elleni törvény újabb szigorítását, amely egy úgynevezett átláthatósági nyilvántartás felépítését irányozza elő.

Hirdetés