A képviselőház megszavazta a gyed emelését

Hiába figyelmeztette a kormány a honatyákat, hogy nem lesz rá pénz.
Hirdetés

Elfogadta a román képviselőház a gyermekgondozási díj (gyed) emeléséről szóló törvényt szerdán, annak ellenére, hogy a bukaresti kormány figyelmeztette a honatyákat: emiatt a költségvetési hiány meghaladhatja a GDP 3 százalékát. A jelen lévő képviselők egyhangúan voksoltak a törvény mellett.

Romániában jelenleg az utolsó évi nettó átlagbér 85 százalékának megfelelő állami támogatást kap a gyermeknevelési szabadságot igénylő szülő, de nem többet mint 3400 lejt. Az igénylőnek előre el kell döntenie, hogy egy vagy két évet marad otthon. Azok a szülők, akik kétéves gyermeknevelési szabadságot kérnek, legfeljebb 1200 lejes havi támogatásra jogosultak.

Mi van a mérleg pozitív serpenyőjében?

A szerdán elfogadott törvény eltörli a gyed felső határát, a 85 százalékos támogatás pedig akár két évig is folyósítható. A romániai gyed alsó határa 600-ról legalább 1000 lejre emelkedik.

Az új jogszabály alapján azok a szülők jogosultak a gyerek két éves koráig gyedre, akik az utolsó két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelemmel rendelkeztek. A 85 százalékos támogatás kiszámolásánál a legutóbbi 12 hónap jövedelmének átlagát veszik alapul. Azok a szülők, akik két évnél korábban visszatérnek dolgozni, a minimális támogatás felét kapják csak meg.

Az ikreknél csak az egyik gyerekért jár a gyedet igénylő szülő átlagbérének 85 százaléka, az ikerszülésből származó további gyerekek után az országos minimálbér 85 százalékának megfelelő támogatást fizet az állam.

Mi van a mérleg negatív serpenyőjében?

A munkaügyi minisztérium szerint a gyed felső határának eltörlése idén 210 millió lej többletkiadást jelent a büdzsének, jövőre pedig a többlet már 850 millió lejre emelkedhet.

Hirdetés

A törvény június elsejétől lép hatályba, már ha Klaus Iohannis elnök hajlandó kihirdetni, és nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek.

Dacian Cioloș miniszterelnök korábban jelezte: a parlamentnek nem csak azt kellene eldöntenie, milyen társadalmi rétegnek akar nagyobb támogatást adni, hanem azt is, honnan vonjanak el ezek fedezeteként költségvetési forrásokat.

Talán nem összeesküvés-elmélet azt feltételezni, hogy a különböző pártállású képviselők egyetértése ebben a témában nem független a ténytől, hogy idén önkormányzati és parlamenti választások lesznek.

Hirdetés