Most akkor lehet szolgálati autóban cigizni, vagy sem?

A törvény szerint nem. A gyakorlatban viszont igen. Illetve, attól függ. Éljen a román törvényhozás!
Hirdetés

A nemrég életbe lépett dohánystop-törvény értelmében szolgálati autóban tilos a dohányzás. És ebbe beleőrülhet a rendőr. Ugyanis honnan a fenéből tudja, melyik a szolgálati autó, és melyik nem? Oké, a taxik esetében például nincs probléma. És azokkal az autókkal sem, amelyeken nagy betűkkel villog a cégtábla. De vannak „felségjeltelen” szolgálati autók is, kérem! És ha ez így megy, egyre többen lesznek. Mert, ugye, magántulajdonú gépkocsiban füstmérgezésig dohányozhat az ember.

Na de mit tehet ilyenkor a rendőr? „A törvényhozónak körültekintőbben kellett volna eljárnia a gépkocsikban történő dohányzás esetében, ugyanis nem tudhatjuk, szolgálati autóban ül-e egy dohányzó sofőr. Ez csak akkor derül ki, ha megállítjuk. És ez gyakran torlódáshoz vezethet. És akkor a rendőr inkább nem tesz semmit”, nyilatkozta a Digi24-nek Dumitru Coarna, a rendőrségi szakszervezet vezetője. Nem is igen büntetik a rendőrök az autóban cigizőket. Bizony, tisztelt Cristea asszony, erre SEM tetszett gondolni.

A taxisok a maguk részéről úgy döntöttek, nem fogják elveszteni dohányos ügyfeleiket. „Megmondtam nekik: tegyétek a pénzt a műszerfalra, és ha nem állít meg a rendőr, akkor visszavehetitek, ha viszont megállít, itt hagyjátok, és kifizetem a büntetést”, mondta egy taxis.

Hát így állunk. Értelmetlen törvényeink alkalmazása gyakorlatilag lehetetlen. Mondják, így jár, aki seggel gondolkodik. De kérem, egy ország vakarja a fejét. Hogy is van ez?

Hirdetés


Fotó: quitsmokingcommunity.org

Hirdetés