EFA: vonják vissza a vásárhelyi pénzbírságokat!

Levelet írt az európai regionalista pártok szövetsége a román külügyminiszternek.
Hirdetés

A román hatóságok vonják vissza a március 10-i marosvásárhelyi megemlékezés és tüntetés nyomán kiszabott pénzbírságokat és újabbakat ne szabjanak ki – írja a Petre Tobă belügyminiszternek küldött levelében François Alfonsi, az Európai Szabad Szövetség (EFA) elnöke.

François Alfonsi
François Alfonsi

Az európai regionalista pártokat tömörítő EFA (amely a zöldekkel együtt alkot frakciót az Európai Parlamentben) igazgatója, Günther Dauwen maga is jelen volt a Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyen.

Alfonsi „megdöbbenésének és felháborodásának” ad hangot levelében amiatt, hogy a román csendőrség borsos pénzbírságokat szabott ki a március 10i rendezvény résztvevőire és szervezőire.

A román alkotmány és a nemzetközi egyezmények által garantált gyülekezési és szólásszabadságra hivatkozva Alfonsi leszögezi: elfogadhatatlan, hogy a rendőrség büntesse a jogaikat békésen gyakorló embereket.

Az EFA elnöke abszurdnak és súlyosan törvénytelennek nevezi, hogy a hatóságok csendháborításra hivatkozva büntetik egy köztéri demonstráció résztvevőit és „sajnálattal” veszi tudomásul, hogy nem ez az első alkalom, hogy a Székely Szabadság Napjának résztvevőit ilyen módon zaklatják.

Hirdetés