Óvodákra támadt a székelyíztagadó Diacon

Micsoda irredenta, románellenes cselekedet már, hogy nem fordították le a répafőzelék nevét románra?!
Hirdetés

Ismét bírságolt a román feliratok hiánya miatt a Mircea Diacon vezette Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal. Ezúttal Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen az óvodákat, napköziket, játszóházakat ellenőrizték a hivatal munkatársai, s a kilenc intézmény közül nyolcban találtak rendellenességet, összesen 18 ezer lejre bírságoltak.

A hivatal közleménye szerint a kézdivásárhelyi, magyar tannyelvű Vackor óvodát azért büntették meg, mert a konyhán a főzéshez használt különböző élelmiszerek neveit nem fordították le románra. A legnagyobb bírságot – 7000 lejt – a sepsiszentgyörgyi Pinokkió napköziotthon kapta, ahol a felügyelők lejárt szavatosságú termékeket találtak. Hasonló hiányosságokat tapasztaltak a bölcsődében és a Csipike napközit 3000 lejre büntették, mert a menüsort nem hagyta jóvá az intézmény vezetősége.

A Kovászna megyei fogyasztóvédők tavaly óta sorozatosan büntetnek a román feliratok hiánya miatt. Tavaly októberben szintén magyar óvodákat részesítettek megrovásban, amiért a menüt nem fordították le román nyelvre. A nyári vakációban a sepsiszentgyörgyi és az árkosi unitárius egyház által szervezett evangelizációs napok alkalmával a fogyasztóvédők rendőrségi kísérettel jelentek meg, és szintén a napi menü román fordítását hiányolták.

Különben a Háromszék napilap a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarellenes tevékenységéről, túlkapásairól elhíresült Mircea Diacon, a fogyasztóvédelmi hivatal Kovászna megyei vezetője – aki földszinti tömbházlakásban lakik – elkerített egy területet az ablaka alatt, és saját kertjének tekinti. Az intézményvezető lépcsőt is épített, hogy egyenesen kiléphessen az általa elkerített zöldövezetre. A polgármesteri hivatal az újságcikk nyomán vizsgálatot indított, ám Diacon kijelentette, „semmivel nem tudják eltántorítani munkájától”. 

Hirdetés