SZNT: a megbírságoltak forduljanak bírósághoz!

A jogtalanul kirótt büntetések ügyében a bukaresti nagykövetségekhez és a nemzetközi szervezetekhez (is) fordulnak a székely autonomisták.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felhívást intézett a Székely Szabadság Napja megbírságolt résztvevőihez, hogy forduljanak bírósághoz a szerintük jogtalan intézkedések ellen.

Az MTI-hez péntek este eljuttatott, Izsák Balázs SZNT-elnök által aláírt közlemény szerint a székely szabadság napján mintegy tizenötezer ember

„igazi székely méltósággal” rótta le kegyeletét

Marosvásárhelyen a székely vértanúk emléke előtt és állt ki Székelyföld területi autonómiája mellett, a szervezők pedig mindenben eleget tettek a gyülekezési jogról szóló törvény előírásainak, és a polgármesteri hivatalhoz benyújtott előzetes bejelentésnek megfelelően jártak el.

„A rendfenntartó hatóságok egyrészt biztosították a rendezvény helyszínén, majd a felvonulás útvonalán a résztvevők biztonságát törvényes kötelezettségüknek megfelelően, másrészt viszont olyan szükségtelen, zaklató intézkedéseket tettek, amelyek a résztvevők állampolgárai jogait sértették, de súlyosan diszkriminatívak is” – állapítja meg az SZNT. A csendőrség eljárását

az SZNT törvényellenesnek és súlyosan jogsértőnek tartja,

és felhívást intézett az érintettekhez, hogy a bírságolási jegyzőkönyvek kézhezvételétől számított 15 napon belül forduljanak panasszal a bírósághoz ezen büntetések ellen, emlékeztetve, hogy a bírósági keresetnek felfüggesztő hatálya van.

Hirdetés

„Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a jogtalanul kirótt büntetésekkel szemben minden érintett hatékony jogorvoslattal tudjon élni, ugyanakkor a nyilvánvaló jogtiprás tényét közöljük a Bukarestbe akkreditált nagykövetségekkel és különböző nemzetközi szervezetekkel” – fogalmaznak.

A Maros megyei készenléti csendőrség csütörtökön közleményben tudatta, hogy

nyolcvannégy embert bírságoltak meg összesen 70 800 lejre.

Bár a csendőrség szóvivője az MTI-nek több ízben megerősítette, hogy nem történt rendbontás, a nagyszámú bírságot azzal indokolta, hogy a hatóság álláspontja szerint a résztvevők engedély nélkül vonultak a főtérre a prefektusi hivatal elé.

Hirdetés