Jogerős: megszüntetik a Rádulyék elleni kényszerintézkedéseket

A legfontosabb fejlemény, hogy Szőke Domokos ismét dolgozhat alpolgármesterként.
Hirdetés

Jogerőssé vált a Maros megyei törvényszék döntése, amely megszüntette a kényszerintézkedéseket a hivatali visszaéléssel vádolt Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester és a tisztségéből felfüggesztett Szőke Domokos alpolgármester ellen, miután a marosvásárhelyi táblabíróság elutasította a vádhatóság fellebbezését – közli, a Székelyhon.ro hírportálra hivatkozva, az MTI.

Vagyis: érvényét veszíti a korábban elrendelt hatósági felügyelet, továbbá az összes tiltás és korlátozás, és ez azt is jelenti, hogy Szőke Domokos ismét dolgozhat alpolgármesterként. Ráduly Róbert nem térhet vissza hivatalába, mert még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről – az ő székére most Borboly Csaba pályázik, szintén perrel a nyakában. Szőkét pedig Hargita megye prefektusa felfüggesztette tisztségéből. Mindketten 2015. június 22-e óta álltak hatósági felügyelet alatt, miután a korábban elrendelt házi őrizetet bírósági felügyeletre enyhítették.

A két vádlott most már elhagyhatja az országot, nem kell megjelenniük hetente többször a rendőrségen és találkozhatnak, beszélhetnek az ügyben korábban tanúként megnevezett személyekkel, többek között Antal Attilával, Csíkszereda tisztségében megmaradt alpolgármesterével. A Székelyhon megkereste Szőke Domokost, aki megerősítette: hétfőtől újra munkába áll.

Mint ismeretes, Ráduly Róbertet háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a korrupcióellenes ügyészség (DNA).
Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Hirdetés