Beszóltak Ficónak az elvtársai a szélsőjobbal kötendő koalíció miatt

Mivel pártja elvileg szocdem párt lenne. Elvileg.
Hirdetés

Robert Fico leköszönő, egyben leendő új kormányfő vizsgálja felül szövetségét a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS), mivel aggodalomra ad okot, hogy koalíciós kormányában  többek között a szlovák nacionalista párt is helyet kapna – írta nyilatkozatában Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője csütörtökön.

Hozzátette: ezt a politikai lehetőséget az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének el kell vetnie, mivel az kockáztatja a haladó elveket és értékeket. A szociáldemokrata képviselőcsoport arra kéri az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnökségét, hogy vitatassa meg a Smer-SD pártszövetségi tagságát, ugyanúgy, ahogy azt megtette 2006-ben, mikor Fico először lépett koalícióra az SNS-sel – írta a politikus. 2006-ban egyébként a PES emiatt fel is függesztette a Smer tagságát.

Robert Fico csütörtökön kiadott válaszában azzal utasította el az uniós politikus bírálatát, hogy nem tud semmit a kérdéses ügyről.

„Úgy tűnik számomra, Pittellának fogalma sincsen, hogyan kell kormányt alakítani” – fogalmazott a leendő kormányfő. Mindenkinek abban az ügyben szabadna csak véleményt formálnia, amelyet ismer – hangsúlyozta Fico.
Robert Fico, a választáson győztes Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke szerint szerdán megállapodtak az új kormánykoalíció létrehozásáról a három másik koalíciós erő – a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) – elnökeivel.

Az új kormányban az Irány a kormányfői poszt mellett megkapja a beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes posztját, valamint hét minisztériumot, és minden szaktárcánál lesz egy-egy államtitkára is. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy szaktárcát felügyelhet.
 

Hirdetés