Kossuth-díjasok a Saul fia alkotói

Balázs Fecótól Makkai Ádámon át Böszörményi Zoltánig: íme az idei magyar állami díjak.
Hirdetés

Természetesen nem fogjuk felsorolni az összes magyar állami kitüntetést, amit a nemzeti ünnepen kiosztanak, mert rengeteg van belőlük. Először is nézzük a saját portánkat, vagyis az erdélyi (vagy erdélyi származású) díjazottakat.

Az első, akit felfedezhetünk, Böszörményi Zoltán József Attila-díjas író, költő, mecénás, az Irodalmi Jelen főszerkesztője, őt irodalmi életművéért és nagyvonalú támogatói munkásságáért egyaránt díjazták, mégpedig Magyar Érdemrend középkeresztjével (polgári tagozat).

Ugyanebben az érdemrendben részesült Varga Attila, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi Karának egyetemi docense, alkotmányjogász.

Makkai Ádám író, költő, műfordító, nyelvész, antropozófus, aki Kossuth Nagydíjat kapott, szintén erdélyi gyökerekkel rendelkezik: nagybátyja Makkai Sándor kolozsvári püspök-író, édesanyja Ignácz Rózsa kovásznai születésű író-színésznő.

Az idei elismerések közül kétségkívül a Saul fia alkotóinak állami díja szólt a legnagyobbat: Nemes Jeles László rendezőt, Röhrig Géza főszereplőt és Erdély Mátyás operatőrt Kossuth-díjjal, Rajna Gábor és Sipos Gábor producereket pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Az Erdély-vonal itt is fellelhető (az operatőr nevén kívül is): Röhrig Géza saját bevallása szerint nagy Erdély-járó, egész nyarakat töltött itt.

Érdemes elgondolkodni rajta, hogy ha 1848-ban az első felelős magyar minisztérium állami díjakat alapított volna, milyen magyar történelmi személyiségek nevét viselték volna ezek a kitüntetések. Rákóczi-díj? Bethlen Gábor-díj? És ki lett volna az első Rákóczi-díjas? Petőfi Sándor? Esetleg Kossuth vagy Széchenyi?

Annyit írt az erdélyi magyar irodalomról (ezért aztán nem is szokta megkérdezni, hogy kik ezek az „ismeretlen” költők), hogy már-már „tiszteletbeli erdélyinek” nevezhetnénk Szakolczay Lajos irodalomtörténészt, kritikust, ő Széchenyi-díjat vehetett át idén.

Hirdetés

Kossuth-díjat kapott például Balázs Fecó, a klasszikus nagyterpeszes rockzene nagy öregje, ifj. Csoóri Sándor népzenész, Széchenyi-díjas Maróth Miklós orientalista, Erdő Péter római katolikus bíboros és Martonyi János volt külügyminiszter, továbbá a Magyar Érdemrend középkeresztjét (igen, a polgári tagozat) kapta a mindannyiunk által szeretett Csukás István.

Érdekességként megemlíthetjük (a szemfüles Index szúrta ki), hogy az idei díjazottak közül kettőnek már az édesapja is Kossuth-díjas volt: Jeles András filmrendező, a Nemes Jeles László, valamint a költő, esszéíró Csoóri Sándor, az ifj. Csoóri Sándor apja.

Az idei magyar állami díjak teljes listája itt, itt és itt elolvasható.

Hirdetés