Ismét Debreczeni Hajnalt javasolja az RMDSZ a televízió vezetőségébe

Annak ellenére, hogy tavaly botrányos körülmények között kellett távoznia kolozsvári közmédiás állásából.

Hirdetés

Nagy-Debreczeni Hajnalt rendes tagnak, Rostás-Péter Istvánt pedig póttagnak javasolta az RMDSZ a Román Televízió Társaság (SRTV) igazgatótanácsába. A köztelevízió vezető testületébe a pártok is delegálhatnak képviselőket. Az új igazgatótanács összetételéről a jövő kedden szavaz együttes ülésen a parlament két háza.

A köztévé 2014-es tevékenységi jelentését tavaly szeptemberben elutasította a parlament, ezzel együtt megszűnt a vezetőség mandátuma is. A SRTV-t azóta ideiglenes vezetőség irányítja.

Rostás-Péter István a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségért felelős főszerkesztő-helyettese. Nagy-Debreczenit 2014-ben nevezték ki a SRTV igazgatótanácsába.

Nagy-Debreczeni Hajnal – aki Kelemen Hunor RMDSZ elnök sajtósa – szinte pontosan egy évvel ezelőtt mondott le a Román Közszolgálati Televízió kolozsvári területi stúdiójában betöltött állásáról (és ezzel megszűnt a Román Rádiótársasághoz való áthelyezése is), miután a Ziar de Cluj című kolozsvári lap és az Átlátszó Erdély oknyomozó blog arról írt, hogy Nagy-Debreczeni évente közel 44 ezer lejes fizetést kap a Kolozsvári Rádiótól, noha a szerkesztőségben senki nem látta, és érdemi rádiós, szerkesztői munkát nem végzett.

Hirdetés

Az RMDSZ-elnök sajtósa akkor a Transindexnek nyilatkozva azzal utasította vissza a vádakat, hogy nincs összeférhetetlenség a rádiós és az RMDSZ-es munkája között, munkaköre pedig nem feltételezi azt , hogy bejárjon a stúdióba és részt vegyen a tartalomgyártásban.

A botrány kirobbanása után az Átlátszó Erdély azt írta, hogy Debreczeni rádiós alkalmazása körül nem volt minden teljesen rendben, a blog a birtokába került fotók nyomán arra a következtetésre jutott, hogy valaki hamisítani próbálta a Kolozsvári Rádió magyar szerkesztőségének a jelenléti naplóját.

Hirdetés