Az állam szert tenne a Föld bölcsességére

Nem feltétlenül bölcsülés céljából, de az állam megvenné Brâncuși-nak, az emigráns művésznek ezt a munkáját. Ha már 1951-ben 200 ingyen művet utasított vissza tőle.
Hirdetés

Az állam újrakezdte a tárgyalásokat Constantin Brâncuși világhírű román szobrász egyik jelentős alkotásának tulajdonosaival, akiktől meg akarják vásárolni az értékes kisplasztikát.

A tulajdonosok már 2014-ben el akarták adni a Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló szobrot, amelyre az államnak elővásárlási joga van, de a felek nem tudtak megállapodni, mert az örökösök 20 millió eurót kértek, amit a román állam sokallt.
 
Vlad Alexandrescu kulturális miniszter bejelentette, hogy pénteken elkezdődtek a tárgyalások, miután február közepén a bukaresti kormány úgy döntött, újabb vásárlási eljárást kezdeményez. Dan Suciu kormányszóvivő akkor bejelentette, hogy egy új bizottságot állítanak fel, amely a tranzakció lebonyolításáért felel.
 
A miniszter azt mondta, hogy a tulajdonosok részéről nagy megértést tapasztalt. Nem részletezte, hogy az állam mennyi pénzt hajlandó fordítani a műalkotásra. Úgy vélte, az államnak kötelessége kifizetni legalább az összeg egy részét, hogy Brâncuși születésének 140. évfordulója alkalmából jóvátegyék az 1950-es években a román kultúra kiemelkedő alakját ért igazságtalanságot, ugyanis az akkori román kommunista hatalom dekadensnek minősítette Brâncuși művészetét – magyarázta a miniszter.
 
A párizsban élő Brâncuși hat évvel halála előtt felajánlotta a román államnak 200 munkáját és párizsi műtermét, az akkori román akadémia viszont elutasította arra hivatkozva, hogy művészete a polgári dekadenciát képviseli.
 
A modern plasztika egyik meghatározó egyénisége 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Egyik legismertebb műve A végtelen oszlop, amelynek egymás fölött ismétlődő elemei az ember és a világegyetem kapcsolatát fejezik ki.

Hirdetés