Újabb szolgáltató sugározza az M4 Sportot Erdélyben

Ezzel jelentősen megnőtt azok száma, akik nézhetik a magyar közmédia sportcsatornáját.
Hirdetés

Jó hír az erdélyi és partiumi sportbarátoknak: csütörtöktől az RCS & RDS (avagy Digi) kábelszolgáltató kínálatában is megtalálható a magyar közmédia tavaly indított sportcsatornája, az M4 Sport.

Az időzítés vélhetően nem véletlen, hiszen jövő hétvégén az Ausztrál Nagydíjjal kezdetét veszi az idei Forma-1-es szezon, amelynek – gyakorlatilag az összes jelentős világeseménnyel egyetemben – a közmédia birtokolja a sugárzási jogait.

Kérdéses ugyanakkor, hogy alkalmazza-e majd a Digi a geokódolást: mint ismeretes, a jelentős sportesemények sugárzási jogát általában országokra lebontva értékesítik, vagyis egy országban csak egy csatorna sugározhatja őket. Ebből a szempontból a Digi nem zavartatta magát:

tavaly, amíg a Forma-1-et az M1, illetve a Duna közvetítette, nem volt kódolás, mint ahogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokság idején sem.

A magyar kormány egyébként dolgozik azon, hogy ezt a szabályt megváltoztassák, és tárgyalásokat folytatott a környező országok illetékeseivel, hogy a magyar nyelvterületen magyarul nézhesse minden magyar a sporteseményeket. Ezt a legvehemensebben a román illetékesek ellenezték.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet decemberi ülése után tartott sajtótájékoztatón bejelentette, Magyarország kész megvásárolni a sportesemények sugárzási jogait a Kárpát-medence magyarlakta területeire.

Arról, hogy a sportközvetítéseket nem tudják magyar nyelven nézni a külhoni magyar területeken élők, azt mondta: erről már folynak a tárgyalások.

Semjén Zsolt beszámolt arról, hogy a magyar kormány nevében az unió szakbiztosához és a Jean-Claude Juncker által vezetett bizottsághoz fordult, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) pedig egy szakmai levelet küldött.

Véleménye szerint jó esély van arra, hogy belátható időn belül megállapodás születik a magyar álláspontnak megfelelően.

Hirdetés

Ugyanakkor megjegyezte: a kérdésre

Brüsszelben versenyjogot korlátozó helyzetként tekintenek.

Emellett a jogtulajdonosok felé pénzügyi ajánlatot tettek, azaz Magyarország kész megvásárolni a sugárzási jogokat a Kárpát-medence magyarlakta területeire.

Megkeresték az érintett államok médiumait is, hogy kétoldalú megállapodásokat kössenek – jelezte. Magyarország nyitott arra, hogy az ott élő románság románul nézhesse az olimpiát, cserébe például az erdélyi, felvidéki magyarság pedig magyarul nézhesse a közvetítéseket. Ez ügyben is jól állnak, csak Romániával nem sikerült megállapodni, de még egyszer ajánlatot tettek – jelezte. Kérdésre közölte: a tárgyalásokat alapvetően az MTVA folytatja majd le, a költségvetési fedezet rendelkezésre áll.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) 75. genfi közgyűlésén deklarálta, hogy legyenek szabadon foghatók a jelentős sportesemények. Az EBU állásfoglalása szerint a sportok a közvetítésekkel párhuzamosan váltak egyre népszerűbbé, és ezzel egy időben a kultúra részévé. Az otthon is kódolatlanul fogható sportközvetítések egész Európa-szerte lehetőséget nyújtanak arra, hogy az emberek a lehető legtöbb sporttal megismerkedjenek.

 

Hirdetés