Temesvár Társaság: Iohannis vonja vissza a köztörvényesek érdemrendjeit!

Olyan illusztris nevekről van szó, mit Adrian Năstase vagy Miron Mitrea.
Hirdetés

Levelet írt Klaus Iohannis államfőnek Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke, és kérte, hogy az elnök vonja vissza az állami kitüntetéseket több olyan személytől, akiket jogerősen letöltendő börtönre ítéltek.

A társaság azt követően fordult Iohannishoz, hogy az államfő egy héttel korábban visszavonta a Románia Csillaga Érdemrendet Tőkés Lászlótól.

Az 1989-es temesvári forradalmárok által alakított egyesület azt jelzi Iohannisnak, hogy jelenleg több olyan személy birtokosa valamilyen állami érdemrendnek, akik a törvényes előírások szerint nem lehetnének kitüntetettek, mivel vagy jogerősen börtönbüntetésre ítélték őket, vagy együttműködtek a kommunista titkosrendőrséggel.

A Temesvár Társaság egy névsort is mellékelt a levélhez, rajta olyan személyekkel, akik nem lennének jogosultak érdemrendekre:

Adrian Năstase, Románia Csillaga Érdemrend (2002), négy, illetve két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték két különböző ügyben

Irina Paula Jianu, Érdemrend (2004) hat év, négy év, illetve öt hónap börtönt kapott három ügyben

Miron Mitrea, Románia Csillaga Érdemrend (2002), két évet kapott korrupció miatt

Şerban Alexandru Brădişteanu,  Románia Csillaga Érdemrend (2002), egy év felfüggesztett börtön

Emilian Vasile Cutean, Hűséges Szolgálatért Érdemrend (2004), öt év börtön

Rodica Mihaela Stănoiu, Románia Csillaga Érdemrend (2002), a CNSAS megállapította, hogy 1983 és 1987 között Sanda és Georgeta néven együttműködött a Szekuritátéval.

 

Hirdetés