Több ezren tüntettek a Pitești–Nagyszeben autópályáért

A Dacia Pitești melletti telephelyén tüntető alkalmazottak szerint Románia az Európai Unió „szemétdombjává” vált a külföldről vásárolt használtautók miatt.
Hirdetés

A Pitești–Nagyszeben autópálya mielőbbi megépítését követelték a kormánytól az ország legfontosabb exportőrének számító és a legnagyobb üzleti forgalmat lebonyolító Dacia autógyár alkalmazottai hétfőn, a vállalat mioveni-i (Pitești melletti) telephelyén rendezett tüntetésen.

A demonstráció több ezer résztvevője a hazai autógyártást védő, a használtautó-kereskedést visszaszorító intézkedéseket is követelt a politikai döntéshozóktól, azt hangoztatva, hogy Románia az Európai Unió „szemétdombjává” vált. A tüntetők

az autópark megújítását szolgáló roncsautó-program folytatását követelték.

Az utóbbi évtizedben az állam 380 millió euróval támogatta mintegy félmillió elöregedett autó forgalomból való kivonását és környezetkímélő gépkocsira cserélését. A használt autók piaca továbbra is több mint kétszerese az új autókénak Romániában. Az országban tavaly 120 ezer új és negyedmillió használt gépkocsit adtak el.

A pitești-i Dacia-üzemek alkalmazottai attól tartanak, hogy az autópálya-összeköttetés késlekedése miatt a Renault-csoport elköltözteti üzemét Romániából. A cégcsoporton belül komoly konkurenciát jelent a Dacia számára a Renault marokkói vállalata: a Dacia márka több modelljét is bizonyos piacokra Tangerben szerelik össze. A legnagyobb afrikai autógyárnak számító, évi csaknem negyedmillió gépkocsi gyártására alkalmas tangeri Renault-Dacia üzem fejlesztésébe már 1,1 milliárd eurót fektetett be a cégcsoport.

A Dacia tavaly 339 ezer gépkocsit gyártott romániai üzemében.

Hirdetés

Az A1-es jelzésű, bizonyos dél-erdélyi szakaszokon már elkészült autópályát tavaly kötötték össze a magyarországi gyorsforgalmi úthálózattal, de egyelőre a határtól csak a bánsági Lugosig (Lugoj) lehet eljutni rajta. A kormány tervei szerint másfél éven belül befejeződik az építkezés erdélyi része, és Nagyszebentől a nyugati határig lehet majd autópályán közlekedni.

A Kárpátokat az Olt völgyén átszelő, Pitești–Nagyszeben 115 kilométernyi autópálya-szakasz még mindig tervezési fázisban van, és a legoptimistább jóslatok szerint is leghamarabb 2020-ra teremtheti meg a gyorsforgalmi összeköttetést Románia déli része és Európa között.

Hirdetés