Soviniszta szervezet szervez román összefogást a Székelyföldön

A hírhedt civil fórum próbálja elsimítani a politikai nézetkülönbségeket a román pártok között, hogy harcba szálljanak a gaz magyar elnyomók ellen.
Hirdetés

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma román összefogást szorgalmaz Kovászna megyében a júniusi helyhatósági választásokra, ennek érdekében egyeztető tanácskozást tartottak szombaton a politikai pártok megyei képviselőivel.

A sepsiszentgyörgyi megbeszélésen a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), a Nemzeti Egység Blokk (BUN), a Nagy-Románia Párt (PRM) és az Egyesült Románia Párt (PRU) képviselői, továbbá függetlenek is részt vettek.

A románok civil fórumának elnöke, Ioan Sabău Pop a többórás tanácskozás után sajtótájékoztatóján elmondta, elvileg mindenki fontosnak tartja az összefogást, és megállapodtak abban, hogy két hét múlva ismét találkoznak, amikor már konkrét javaslatokat is megfogalmaznak. A román szervezet elnöke szerint figyelembe kell venni, hogy az elmúlt 26 évben ebben a térségben a magyarok etnikai indíttatásból szavaztak, miközben a románok politikai szimpátiák függvényében, és ez több településen a román képviselet kárára ment.

Ioan Sabău Pop úgy véli, a mindenkori kormányok elhanyagolták ezt a zónát, nem figyeltek oda az itt élő románság gondjaira, és a politikai disputák csak ártottak a közösségnek. Közös frontot alkotva kellene a fórum segítségével ezen a helyzeten javítani, és mindenki számára a parancsszó a „nemzeti egység” lenne. Azt is leszögezte, senkit sem kellene zavarnia ennek a kezdeményezésnek, de „tompítani” kell a magyar politikusok, önkormányzati vezetők és magyar szervezetek „sorozatos provokációit.”

A tanácskozáson elemezték a 2012-es helyhatósági választások eredményeit, illetve azt, hogy a román összefogás által hol lehetne erősebb képviseletet elérni a döntéshozó testületekben. Megállapították, hogy Előpatakon, Zágonban és Bölönben annak ellenére nincs román polgármester, hogy a románok a románul beszélő romákkal együtt számbeli többséget alkotnak, Kovásznán és Bölönben, ahol jelentős számú román ajkú él, még román alpolgármester sincs.

Hirdetés