Amerikából is kifogásolják Tőkés kitüntetésének visszavonását

Temesvár mentette meg a románok becsületét és méltóságát – emlékeztet Vladimir Tismăneanu politológus, történész.
Hirdetés

Vladimir Tismăneanu politológus, a Maryland University professzora is elítélően nyilatkozott ma a Facebook-oldalán Klaus Iohannis államfő döntéséről, amellyel visszavonta a Tőkés Lászlónak 2009-ben adományozott, Románia Csillaga érdemrendet.

„Nem tudom, mit csinált Klaus Werner Iohannis fizikatanár Nagyszebenben 1989. december 16-án. De tudom, mit csinált Tőkés László tiszteletes. (…) Temesvár mentette meg a románok becsületét és méltóságát. Ha számít nekünk a történelmi igazság, akkor a temesvári forradalmat nem választhatjuk szét annak nevétől, akitől Klaus Iohannis – akit egy újra megtalált európaiság nevében választottak államfővé – tegnap megvonta a Románia Csillaga érdemrendet” – írja a Washingtonban élő politológus, és mellékelte a fent látható két, ’90-es évekbeli fotót.
 
Tismăneanu volt a fő szerzője a Románia Kommunista Diktatúráját Elemző Elnöki Bizottság Jelentésnek, amelynek alapján Traian Băsescu volt államelnök 2009-ben ünnepélyesen elítélte a kommunizmust. Iohannis neve nem szerepel a jelentésben, Tőkésé viszont háromszor is az ellenzékiek között, legalább emiatt tartózkodhatott volna tegnapi kínos gesztusától, írja Tismăneanu, aki szerint az államfőnek ez a döntése Iliescu azon döntésével állítható párba, amellyel elnöksége legutolsó szakaszában, 2004-ben ugyanezzel az érdemrenddel tüntette ki Vadim Tudort.
 
2014-ben nem véletlenül szavazott Monica Macoveire az államelnökválasztáson, jegyzi meg Tismăneanu egy későbbi posztjában. Klaus Iohannis neki egy német nevű Relu Fenechiunak tűnik korábbi USL-es kötődései és amiatt, hogy nem ítélte el a 2012 júliusában megkísérelt és kudarcba fulladt államcsínyt. 

Hirdetés