Távozik pártja éléről Gabriel Oprea

Az egy rendőr halálát okozó konvoj-botrány és a titkosszolgálati keretből vásárolt luxusautó után Oprea politikai karrierje véget ér. Az UNPR párt élén is.
Hirdetés

Lemondott az általa alapított Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöki tisztségéről Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes csütörtökön, aki ellen két ügyben is bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Az UNPR, amely a 2012-es választások óta a frakciójába átült honatyáknak köszönhetően megháromszorozta parlamenti súlyát, jelenleg a mérleg nyelvét képezi a bukaresti parlamentben a jobb- és baloldal között. Az UNPR főleg a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) frakciójából csábított át törvényhozókat, majd tavaly nyáron a PPDD maradéka is beolvadt az UNPR-be.

A „parlamenti migráció” gyűjtőpártjaként 2010-ben létrejött UNPR egyszer sem szerzett legitimitást a választásokon: mindig a Szociáldemokrata Párt (PSD) jóvoltából jutott parlamenti képviselethez.

Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes politikai karrierjét a konvoját felvezető egyik motoros rendőr halála törte meg: az eset miatt tüntetők tízezrei követelték lemondását, a DNA pedig bűnvádi eljárást indított ellene a rendőri felvezetés jogosulatlan igénybevétele miatt. A DNA egy másik ügyben is hivatali visszaéléssel gyanúsítja, azt állítva, hogy a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből vásároltak számára luxusautót.

Hirdetés

Oprea 2008 óta – jobb- és baloldali kormányok idején is – több ízben állt a belügyminisztérium, illetve a védelmi tárca élén, a Ponta-kabinetben pedig kormányfő-helyettesi rangot is kapott. Az UNPR ideológiáját nehéz behatárolni, a párt mindig a „nemzeti érdekre” hivatkozva sorolt a feljövőben lévő politikai oldal mellé.

Az UNPR egy hónapja a PSD-vel kötött keretmegállapodást a júniusi helyhatósági választásokon való együttműködésről, és feltételezhetően ősszel ismét a PSD segítségével próbál parlamenti képviselethez jutni. Az UNPR vezetése hétfőn dönt a tisztújítás menetrendjéről – közölte a párt szenátusi frakcióvezetője.

Hirdetés