Elbukott egy magyarellenes törvény a szenátusban

Kötelező lett volna feliratozni minden magyar nyelvű televíziós műsort, nehogy suttyomban az autonómiát népszerűsítsék.
Hirdetés

A kisebbségi nyelvhasználatot veszélyeztető törvénykezdeményezést utasított vissza a szenátus – tudatta szerdai hírlevelében az RDMSZ.

A Daniel Oajdea független képviselő által beterjesztett törvénytervezet a 2004-ben hozott nyelvtörvény módosítását javasolja, és kötelezővé tenné minden kisebbségi nyelvű országos vagy regionális televízió-műsor román nyelvű feliratozását. Jelenleg csak a felvételről sugárzott műsoroknál kötelező a fordítás, a tervezet viszont törölné a törvényből, hogy a feliratozási kötelezettség alól az élő adások és a regionális adókon sugárzott vallási, néprajzi, és szórakoztató műsorok kivételt képeznek.

A törvénytervezet kezdeményezője indoklásában azt nehezményezte, hogy román feliratozás hiányában ezeket a műsorokat nem tudják hatékonyan figyelemmel követni az állami szervek, és így „büntetlenül népszerűsíthetnek Európa- és románellenes kulturális értékeket az etnikai alapú területi autonómiáig terjedően”.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője felszólalásában hangsúlyozta: meglátása szerint a törvénykezdeményezés nem a román nyelv védelmét szolgálja, hanem a kisebbségi nyelvhasználatot próbálja ellehetetleníteni.

Hirdetés

„A kezdeményezés olyan kisebbségi jogok eltörlését célozza meg, amelyeket a román törvénykezés biztosít a nemzeti kisebbségek számára. Ezek a jogfosztási kísérletek elfogadhatatlanok, és határozottan szembemennek azokkal a nemzetközi kisebbségvédelmi keretegyezményekkel, amelyeket Románia ratifikált” – idézte az RMDSZ hírlevele a szenátusi frakcióvezetőt.

A törvénykezdeményezést 63 szavazattal utasította el a kétkamarás parlament felsőháza, miközben 3 támogató és 3 tartózkodó voksot regisztráltak. Ha nem tűzték volna napirendre, szerdán hallgatólagosan elfogadottá kellett volna nyilvánítani a törvénytervezetet, mivel lejárt a megvitatására megszabott féléves határidő. Két hete egy másik magyarellenes kezdeményezéssel ez meg is történt: a határidő lejártával hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánították.
A nyelvhasználat korlátozását javasló törvénytervezet ügyében a képviselőház hoz végleges döntést.

Hirdetés