Klemm: az oroszok destabilizálják Európát

A bukaresti amerikai nagykövet csúcsra pörgette a hidegháborús retorikát.
Hirdetés

Európa biztonságára Oroszország jelenti az egyik legnagyobb veszélyt – véli Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete. A diplomata pénteken Kolozsvárott egy, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem által szervezett vitán vett részt, ahol kifejtette: számos irányból fenyegeti veszély a kontinenst, és különösen figyelemre méltó Keleten a revansvágytól fűtött Oroszország, amely igyekszik destabilizálni Európát.

„Bizonytalan és veszélyes időket élünk. A veszélyek, amelyekkel ma szembesülünk, sokkal összetettebbek, mint a közelmúlt történelmében bármikor. Ma minden irányból fenyegetésekkel nézünk szembe. Keleten egy revansvágytól fűtött Oroszországgal állunk szemben, amely destabilizálja Európát.

Oroszország rendkívül innovatívan használja a a 21. századra jellemző háborús technikákat, az információs, a kiber- és a hibrid háborút”

– fogalmazott Klemm.

Emlékeztetett: a 2014-ben elfogadott új orosz katonai doktrína a NATO-t nevezi meg a legfőbb katonai fenyegetésként, azzal érvelve, hogy a stratégiai rakéták elleni védelmet nyújtó rakétapajzs telepítése – például a romániai Deveselura – aláássa a világ biztonságát. Ezt Klemm cáfolta, mondván: a deveselui rakétapajzs nem jelent fenyegetést az orosz nukleáris elrettentő kapacitásra.

Klemm leszögezte:

az Egyesült Államok eltökélt a NATO-alapszerződés 5. cikkelyének alkalmazása mellett, amely kimondja: az egyik tagállam elleni támadás az összes tagállam elleni támadásnak tekintendő.

Hirdetés

„Ennek a ténynek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy elriassza Oroszországot bármely NATO-tagállam elleni támadástól. Bármennyire is megerősíti Oroszország a saját haderejét, nem lesz képes egyenrangúvá válni az Egyesült Államok és szövetségesei haderejével. Az Egyesült Államok tisztában van annak a fontosságával, hogy meg kell erősítenie jelenlétét a katonai szövetség keleti országaiban, hogy fokozza szövetségesei biztonságát, hogy kiverje Oroszország fejéből azt a gondolatot, hogy könnyen meg tudja hódítani a NATO bármely területét, és hogy megvédje szövetségeseit a legszerencsétlenebb forgatókönyv esetén” – figyelmeztetett Klemm.

A nagykövet azt is közölte: országa folytatja a haditechnikai eszközök Európába telepítését, saját katonai infrastruktúrájának és szövetségesei katonai képességeinek  erősítését.

Klemm gratulált Romániának, amiért növeli a katonai kiadásait, majd megjegyezte: az orosz fenyegetés mellett déli irányból a szélsőséges iszlamista terrorizmus fenyeget, de vannak egyéb veszélyforrások is: a szélsőséges ideológiák térnyerése, a Brexit, a görög pénzügyi válság, valamint a schengeni övezetre és az EU-ra a több százezer ide érkezett migráns által gyakorolt nyomás.
 

Hirdetés