Ráduly: az RMDSZ szétesett

A volt csíkszeredai polgármester megmondja. Az RMDSZ pedig nem teszi ki az ablakba.
Hirdetés

Ráduly Róbert volt csíkszeredai polgármester szerint az RMDSZ szétesett, és a „választási keménykedésen” túl nem is létezik. A hivatali visszaéléssel vádolt, és ezért polgármesteri tisztségéről lemondott RMDSZ-es politikussal készült interjút a Krónika és a Székelyhon portál közölte csütörtökön.

Ráduly Róbert úgy vélekedett, hogy a székelyföldi autonómiamozgalom nagy veszteséget szenvedett a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) gyergyószentmiklósi, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi ügyei miatt. A 2015-ben indult ügyészségi eljárások nyomán Gyergyószentmiklóson Mezei János polgármestert, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármestert felfüggesztették hivatalából, Ráduly Róbert pedig a csíkszeredai vádemelés után lemondott tisztéről.

„Lassan már csak hármunkon áll, hogy az autonómia ügye újra közbeszéd témája lesz-e, mert amióta engem is elvittek, azóta a rettegésen és a hallgatáson túl különösebb fejlemény nincs” – jelentette ki a volt elöljáró. Hozzátette: a jelképhasználat és az anyanyelvhasználat terén erőteljes vereségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban a székelyföldi magyar közösség.

„Látni kell, hogy

az RMDSZ dezintegrálódott, gyakorlatilag a mostani, választási keménykedésen túl nem létezik.

Én például szerettem volna, ha Verestóy Attila szenátor úr Bukarestben olyan kemény az autonómia ügyében vagy a nyelvhasználat kérdésében, ahogy Bunta Leventével, Székelyudvarhely polgármesterével szemben megmutatta, hogy tud kemény lenni” – jelentette ki Ráduly Róbert. Arra utalt, hogy a Verestóy Attila által vezetett udvarhelyszéki RMDSZ-szervezet felülbírálta a székelyudvarhelyi RMDSZ-szervezet előválasztási szabályait, és olyanokat fogadott el, amelyek nem kedveztek annak, hogy ismét Bunta Levente legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Ráduly felidézte azt a történetet, amikor 2012-ben a tűzoltóság vörös csillagot helyezett ki a csíkszeredai szovjet hősök emlékművére. „Felhívtam a tűzoltóparancsnokot, és leordítottam a fejét: fél órája van, hogy levegye. A csillag el is tűnt. Kíváncsi vagyok, ki lesz az a székely elöljáró, aki egy ilyen típusú történetben lépni mer, és megoldja. (…) Ettől más ma Csíkszereda, mint mondjuk Marosvásárhely” – jelentette ki a volt elöljáró.

Hirdetés

Úgy vélte: az a tény, hogy Marosvásárhely főterén némelyik üzletben a magyar eladó nem mer megszólalni magyarul, ha az üzletben egy román is van, azzal függ össze, hogy ott a magyar képviselők az önkormányzati üléseken sem használják az anyanyelvüket. „Nekik most nem a választási listákról kellene beszélniük, hanem arról a tartásról, amit bevisznek a választás után a városházára, és onnan szétterítik a városra” – fogalmazott a volt elöljáró.

Arra a kérdésre, hogy vállal-e újabb polgármester-jelöltséget, Ráduly Róbert azt felelte, hogy egy héttel ezelőtt még nemleges lett volna a válasza a kérdésre, de azután, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert is felfüggesztették a tisztségéből,

„lassan mindenhol Fazekas Jánosok (székelyföldi kommunista káder, miniszter volt a Ceauşescu-korszakban) lesznek, akiknek egyedüli gondjuk, hogy a székben maradjanak”

– fogalmazott. „Nagy baj volna, ha ez a típusú magatartás teret hódítana Székelyföldön” – jelentette ki Ráduly Róbert, aki 11 évig volt Csíkszereda RMDSZ-es polgármestere.

Ráduly Róbert ellen 2015. június közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről. Az ügyészség szerint azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester azzal is hivatali visszaélést követett el, hogy egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Hirdetés