Most éppen 2020-ban lesz észak-erdélyi autósztrádánk

Mondja a közlekedési miniszter. Persze csak akkor, ha sikerül megvalósítani a tervezett intézkedéseket.
Hirdetés

2020-ra készülhet el az észak-erdélyi autópálya Dan Costescu közlekedési miniszter szerint. A tárcavezető hétfőn este az RMDSZ kezdeményezésére adott számot a parlament előtt a sztráda munkálatairól, amelynek építését 2004-ben kezdte el az amerikai Bechtel cég, és 2012-re kellett volna elkészülnie a Nagyvárad és Brassó közötti 433 kilométeres szakasznak, de amelyből a mai napig is csak a Gyalu és Aranyosgyéres közötti 52 kilométer készült el, amely gyakorlatilag Kolozsvár körgyűrűjeként funkcionál.

Dan Costescu szerint amikor novemberben átvette hivatalát, átvizsgálták az észak-erdélyi autópálya helyzetét is, és

több szakasz kapcsán is problémák merültek föl.

A Marosvásárhely és Marosugra közötti 14 kilométeres szakaszon például a kisajátításokkal akadtak gondok, amelyeket egy januári kormányrendelettel rendeztek, így Costescu szerint április közepén utasítást adhatnak a munkálatok elkezdésére.

A Marosugra és Aranyosgyéres közötti szakasz nem rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel, ez az építési engedélyhez hasonlóan áprilisra lehet meg, így valamikor májusban vagy júniusban rendelhetik el a munkálatok elkezdését.

A Bihar megyei, Bors és Berettyószéplak közötti szakasz továbbépítése talán jobban áll: itt még a Bechtel kezdett el dolgozni, és egy viadukt meg is épült egy Széplak melletti víztározó közelében, de aztán a pénzügyi természetű viták miatt leállt a munka. A munkálatok befejezésére már korábban közbeszerzési pályázatot írtak ki, és győztest is hirdettek, azonban a győztes konzorciumot alkotó cégek között vita robbant ki, ezét továbbra sem láttak munkához. Costescu szerint mostanra sikerült rendezni a vitás kérdéseket, és

a Bihar megyei szakaszon már márciusban újra elkezdhetnek dolgozni.

Hirdetés

A többi szakaszról még semmit sem tudni – a miniszter szerint amennyiben hatályba lép a jelentős infrastrukturális beruházások felgyorsításáról szóló rendelet, és az illetékesek meghozzák az előirányzott intézkedéseket, akkor 2017 és 2020 között akár teljes hosszában meg is épülhet az észak-erdélyi autópálya.

Ami enyhén szólva is optimista megközelítés, a miniszter ugyanis azt elfelejtette megemlíteni, hogy az egyetlen szakaszon, ahol jelenleg is dolgoznak, szintén óriási problémák vannak. Konkrétan olyannyira, hogy

bármelyik pillanatban leállhat az építkezés,

mivel a közútkezelő (CNADNR) nem hajlandó kifizetni a kivitelezőnek az elvégzett munkálatok teljes ellenértékét. A CNDADNR szerint ugyanis az UMB Spedition kispórolt bizonyos elemeket a Gyalu és Magyarnádas közötti, 8,7 kilométeres szakaszból, és az elvégzett munkálatok eredménye eltér általa tett ajánlatban foglaltaktól.

A cég viszont azzal védekezik, hogy a pályázati kiírásban szereplő követelményeknek megfelelően, ráadásul a CNADNR által jóváhagyott tervek szerint dolgozott. A vita miatt fennáll a veszélye, hogy felbontják a szerződést.

Hirdetés