A varjak miatt kopaszítanák meg a szatmári Kossuth-kertet

Ismét nagyszerű ötlettel állt elő a város polgármestere: mintegy hatvan fát vágatna ki a népszerű közkertből.
Hirdetés

A szatmári Kossuth-kert (mai nevén Római Park) egyike a város leginkább látogatott zöldövezetének, melyet Magyarország polgárosodása idején Johann Hein hamburgi születésű, a párizsi világkiállításon aranyéremmel díjazott kertész tervezett meg. A közpark kisvasútja még a 90-es években is működött, a mesterségesen kialakított tavacskán pedig csónakázni lehetett. Az idők folyamán sokat romlott az állapota, az öreg fáin megtelepedő varjak pedig nemcsak a látogatók komfortérzetét rontják, hanem megkeserítették a környék lakóinak mindennapjait is. A varjak ugyanis hangosak, ürülékük beborítja a padokat, hintákat, csúszdákat.

Négy évvel ezelőtt már volt egy sikertelen kísérlet az elüldözésükre, kampányév lévén most ismét terítékre került a téma a városházán. Dorel Coica polgármester miután értekezett az érintett hivatalok vezetőivel és a helyi ornitológusokkal, arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy engedélyt kér a környezetvédelmi minisztériumtól a varjak elüldözésére. Bukarest külön engedélyére azért van szükség, mert törvény tiltja a varjak zavarását az év első nyolc hónapjában.

Coica javaslata, hogy vágják ki azokat a nyárfákat – az Informația Zilei napilap szerint mintegy hatvanat – amelyeken fészkelnek a varjak, illetve melyek takarást biztosítanak a fészkek környékének. Megcsupaszítanák a platánfák koronáit is, és csemetékkel pótolnák a kivágott fákat.

Ugyanakkor azt a módszert alkalmaznák, amelyet Sepsiszentgyörgy is: több héten át zajkeltő eszközökkel és reflektorokkal riogatnák az állatokat, míg el nem hagyják fészkeiket. Az is felmerült, hogy amint lejár a nyolc hónapos törvényi időkeret, akkor vadászok lőnék ki a madarakat.

A polgármester azt ígérte, hogy a fák kivágásáról meghallgatják a lakosság véleményét is, csak remélni lehet, hogy be is tartja a szavát.

Hirdetés