Büntetés a zilahi kézilabdacsapatnak a rasszista incidens miatt

Az edző nem érti a szankciót, a szemtanúk falaznak.
Hirdetés

Kétezer lejes pénzbírságot szabott ki a Román Kézilabda Szövetség fegyelmi bizottsága a HC Zilahra, emellett arra kötelezte a csapatot, hogy a következő három meccsét nézők nélkül játssza  az országos női bajnokságban.

A fegyelmi intézkedésre azért volt szükség, mivel a zilahi csapat és a HCM Nagybánya múlt heti mérkőzésén a HCM afrikai származású francia hátvédjét, Allison Pineau rasszista bekiabálásokkal sértegették a HC szurkolói.

Az eset azért érdekes, mivel a kézilabda szövetség fegyelmi bizottsága a mérkőzés videofelvételén kívül további bizonyítékokat kért a rasszista incidens szemtanúitól – a HCM Nagybánya edzőjétől, magától Pineau-tól, a mérkőzés hivatalos megfigyelőjétől és a csendőrségtől –

ám azok nem válaszoltak a felkérésre.

Sőt, a bírók, a megfigyelő és más hivatalosságok nyilatkozatai sem erősítették meg a rasszista sértegetést, mi több, azt nyilatkozták, hogy nem hallottak semmit. Ennek ellenére az incidens egyértelmű bizonyítéka ott van a felvételen, amelyet a Digi Sport tévécsatorna készített a mérkőzésről, ennek alapján hozta meg döntését a fegyelmi bizottság.

Hirdetés

A zilahi csapat edzője Gheorghe Tadici szerint

az incidens „megrendezett” volt.

Az edző jelezte: fellebbezni fognak a döntés ellen. Tadici azt mondta: az ilye szankciók következetes alkalmazása azt jelentené, hogy „az összes sporteseményt nézők nélkül kellene megrendezni, vagy beragasztani a szurkolók száját, hogy úgy üljenek, mint a templomban”.

Hirdetés